OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın

OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın (https://www.okuloncesietkinlikleri.com/)
-   FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ (https://www.okuloncesietkinlikleri.com/farkli-muzik-etkinlikleri-54/)
-   -   Orff ÇaliŞma notlari 2 (https://www.okuloncesietkinlikleri.com/farkli-muzik-etkinlikleri-54/orff-calisma-notlari-2-a-4644/)

Yasemin ORDU 11-13-2011 07:42 AM

Orff ÇaliŞma notlari 2
 
* Yine renkler konusunun pekişmesi için aşağıdaki çalışma yapılabilir:

Uygulama: Çocuklar gökkuşağı için boyadıkları yedi ayrı rengin başında hangisini seviyorlarsa onun başına giderek toplanıp gurup olurlar. Onlardan bu renkler için neden sevdiklerini anlatan bir tekerleme oluşturmaları istenir. (Öğretmen önce kendisi örnekleyebilir: Kırmızıyı severim çünkü en çok elma yerim, ya da mor kazağımı giyerim ben en çok moru severim ya da gökler mavi deniz mavi öyleyse sevdiğim renk mavidir mavi gibi) Sonra her gurup sıra ile kendi rengi için oluşturduğu tekerlemeyi sunar. Son aşamada sepetler içinde ayrılmış halde duran perküsyon aletlerinden her gurubun alet seçmesi istenir. Gurup elamanları aynı aleti çalacaklar şeklinde yönerge verilir. (Burada amaç çocuğu gurupla birlikte hareket etmesi ve gurup kararına uyması, gurup kararında etkin rol oynaması gibi konularda gözlemlemektir.) Her gurup çalacağı aleti seçtikten sonra bu kez de aletler ile ritimli olarak tekerlemeler tekrar sunulur.

* Rahatlama çalışması; burada amaç çocuğun hareket etmesini ve düşerken de kendini korumasını öğretmek.

Uygulama: Çocuklara kayak yapmaya gittiğimiz ve orada kayak yaparken zaman zaman bir şeylere çarpıp düştüğümüz anlatılır. Önce sessizce ve gözleri kapalı olarak müzik dinletilir bu çok sakin bir müzik olmalıdır ve arada çarpma sesi gibi (içinde çelik üçgen ya da zil sesi ile çarpışmayı belirtecek nüanslar olabilir) bölümler bulunmalıdır. Bu müziğin neresinde düşme ve yuvarlanma olabilir diye sorulur. En az üç düşme olmalıdır. Sonra bunlara çocuklarla beraber karar verilir birinci düşme neye çarparak olsun çocuklardan gelen cevaplara göre karar verilir. Örneğin ağaca. İkinci ne olsun örneğin başka bir kayakçıya, üçüncü ne olsun örneğin yokuş aşağı yuvarlanalım gibi bu cevaplar dan sonra çocuklara ayakkabıları çıkartılır çorapla daha rahat kayacakları için ve müziğin ritmine göre kayarak yürümeleri istenir müziğin düşme bölümleri gelince başta yapılan sıralamaya göre neye çarpılacaksa o dramatize edilir ve örneğin herkes bir ağaca çarpmış gibi yapar ve yavaşça düşer . Müziğin o bölümü bitince kalkılır ve tekrar ayağa kalkılıp kayılır. İkinci düşme üçüncü düşme böyle sürer. Bir başka kayakçıya çarparak düşme seçeneklerin arasında olmalıdır. Böylece bir arkadaşlarına yavaşça çarpıp can yakmadan düşme konusunda da çalışmış olacaklardır.

* Dikkat çalışması. Bu uygulamadan önce çocuklara perküsyon aletlerinin tanıtılması gerekmektedir. Ya da bu tanıdıkları ve pekiştirmek istediğiniz başka materyallerle de yapılabilecek bir uygulamadır.

Uygulama: Bir sepet dolusu perküsyon aleti üstü örtülü olarak ortaya konur. Çocuklara bunun içinde bir şey var ama o ne olduğunu bilmiyor onun ne olduğunu bulmama yardım edin denir. Kim denemek istiyor diye sorulur. İlk parmak kaldıran öğretmenin yanına gider, “Elini sepete sok elinle tuttuğun şeyin ne olduğunu bilirsen o senin olacak” denir. Önce oyunun şarkısı söylenir.

Hele hele bakın bu da ne, örtünün altındaki ne
Zıp zıp zıp zıp zıplıyor kendisini saklıyor
Tilki değil tık tık tık, tavşan değil tık tık tık
Hele hele bakın bu da ne?

Çocuk elinle tuttuğu şeyi (marakas, zil, üçgen zil, kastanyet, tırtır, klave, el davulu, def gibi) doğru bilirse onu alıp yerine oturur sırayla tüm çocuklar gelir. Ne olduğunu bilip aldıkları aletlerle yerlerinde oturanlar öğretmenin şarkısına eşlik eder.


Forum Saati: 04:41 AM

Forum Sistemi vBulletin Jelsoft Enterprises Ltd.
2015


SEO by vBSEO 3.6.0