6 yas Oyun Ornekleri - OKUL ÖNCESÝ ETKÝNLÝKLERÝ - Hayallerinizi Sýnýrlamayýn
OKUL ÖNCESÝ ETKÝNLÝKLERÝ - Hayallerinizi Sýnýrlamayýn
Üye Giriþi
close


Aðaç Þeklinde Aç1Beðeni
  • 1 gönderen ismrt

Yeni Konu aç   Cevapla
Seçenekler
Alt 01-14-2016, 04:09 PM   #1 (permalink)
Ýþin Ustasý
ismrt - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
Üyelik: Feb 2010
Mesajlar: 1.544
Konular: 1473
Aldýðýnýz Beðeni:82
Beðendikleriniz:71
Rep Derecesi: ismrt Ýyi Bir Yolda Adým Attý.

6 yas Oyun Ornekleri


IZ CIKARMA OYUNU
Gerekli Malzemeler: bozuk para yada anahtar, pastel boya, kagit
Degisik bozuk paralar bir kagidin altina konur. Pastel boya kagidin uzerine surulur. Paralarin izi kagida cikar. Evcilik oyunlarinda cikan izler para olarak kullanilabilir.
Bu Oyunda cocuk farkli dokularin desenlerini kesfedecektir.
TILKI TILKI SAATIN KAC
Oyunculardan biri ebe secilir.Diger oyuncular yirmi metre kadar ileri dizilirler. Oyunculardan biri 'tilki tilki saatin kac' diye sorar. Ebe aklina gelen bir rakami soyler. Bu rakam 1 ile 9 arasinda olmalidir.Oyuncular ebenin soyledigi kadar adim atar.Ebeye en yakin olana kadar oyun ilerler, en yakin cocuk ebenin sirtinaq dokununca herkes geldikleri yone kacmaya baslar. Ebenin yakaladigi yeni ebe olur.

1-KEDÝ VE FARE :
Öðrenciler bir veya iki halka üzerinde sýralanýr. Yüzleri içe dönüktür. Bir oyuncu kedi olarak seçilir. Bu dairenin dýþýnda kalýr. Diðeri ise fare olarak dairenin ortasýndadýr. Kedi ; "Ben kediyim" diye seslenir.
Fare : "Ben de fareyim" der.
Kedi : "Seni yakalayacaðým."
Fare : "Yakalayamazsýn."
Oyun bundan sonra baþlar. Kedi diðer oyuncularýn engellemelerine raðmen fareyi yakalamak ister. Fare yakalanmamak için kaçar. Dairedeki çocuklar farenin kaçmasýný saðlamak için ona yol verirler. Fare yakalanýnca oyuna yeniden baþlanýr.
2- OYUNCAK OYUNU :
Bütün çocuklar bir halka üzerinde sýralanýrlar. Birisi ortadadýr. Bütün öðrencilere birden altýya kadar numaralar verilir. Sonra öðretmen numaralara isimler verir.
Örneðin ; 1. ler Bebekler,
2. ler Trenler,
3. ler Toplar,
4. ler Tahta askerler,
5. ler Uçaklar,
6. lar Taksiler.
Bundan sonra ortadaki oyuncu, "Trenler" diye baðýrýr. Tren olan ikiler, geriye doðru bir adým atarak halka etrafýnda koþarlar ve tekrar yerlerine gelirler. Yerine ilk gelen öðrenci elini yukarýya kaldýrýr ve ortadaki ile yer deðiþtirerek, ikinci oyunu o baþlatýr.
3- BENÝMLE GEL :
Bütün öðrenciler bir halka üzerinde yüzleri içe dönük olarak dururlar. Bir kiþi dairenin dýþýndadýr. Dýþarýdaki oyuncu halkanýn etrafýnda koþmaya baþlayýnca oyun baþlar. Koþan oyuncu bir arkadaþýnýn sýrtýna hafifçe dokunarak " Benimle gel." der. Dairenin etrafýnda bir kere koþu, arkadaþýnýn yerini almaya çalýþýr. Vurulan oyuncu, arkadaþý kendi yerine gelinceye kadar dokunmaya çalýþýr. Bunda baþarýsýz olursa ebe olur ve baþka birisini koþturur. Eðer arkadaþýna yerine gelmeden önce dokunursa kendi yine yerine geçer. Arkadaþý ikinci defa ebe olur.
4- MENDÝL DÜÞÜRME :
Bütün öðrenciler el ele tutuþur, yüzleri merkeze dönük olarak halka bir yaparlar. Elinde mendil olan bir oyuncu, halka etrafýnda koþmaya baþlar. Mendili bir arkadaþýnýn arkasýna býrakýr, koþusuna devam eder. Yakalanmadan arkadaþýnýn yerini almaya çalýþýr. Arkasýna mendil konulan öðrenci, mendilin farkýna vardýðý anda onu alýr ve ebenin arkasýndan kovalar. Eðer kendi yerine kadar arkadaþýna dokunamazsa ebe olur. Oyunu tekrarlarlar. Eðer arkadaþýna dokunmaya muvaffak olursa kendi yerini alýr, arkadaþý ikinci kez ebeliðe devam eder.
5- GÜNAYDIN ( BENÝMLE GELME ) :
Öðrenciler bir halka üzerinde, yüzleri merkeze dönük olarak durur. Bir ebe halkanýn dýþýndadýr. Halkanýn etrafýnda koþarken hafifçe bir arkadaþýna dokunarak, "Benimle gelme." der. Ýki oyuncu ters istikamette koþarlar. Karþýlaþtýklarý zaman birbirlerini eðilerek selamlarlar ve "Günaydýn" derler ve boþ kalan yeri kapmak için koþularýna devam ederler. Boþ yeri kapamayan öðrenci ebe olur ve oyunu tekrarlar.
6- OYUNCAK KORUYUCUSU :
Öðrenciler yüzleri merkeze dönük olarak bir halka oluþtururlar. Dairenin merkezine bir oyuncak veya bir eþya konur. Bir çocuk bunun muhafýzýdýr. Bu öðrenci, elindeki topu halkada bir arkadaþýna atar. Halkadakiler topla oyuncaðý devirmek isterler. Bunu kim devirirse o muhafýz ile yerini deðiþtirir, böylece oyun devam eder.

7- TOP ATMA :
Öðrenciler yüzleri ortaya dönük, bir halka üzerinde yer alýrlar. Ortada, elinde voleybol topu ile bir çocuk bulunur. Oyun baþlayýnca ortada bulunan oyuncu halka üzerindekilere topu iki elle, tek elle veya voleyboldaki gibi vuruþlara yaparak atar. Yandaki oyuncular da ayný þekilde topu oradaki oyuncuya atmaya çalýþýrlar. Öðretmen bir süre sonra ortadaki oyuncuyu deðiþtirir.
8- BAHÇEDEKÝ MÝDÝLLÝ :
Çocuklar el ele tutarak, bir halka yaparlar. Yüzler ortaya dönüktür. Midilli olan çocuk ortadadýr.
Dairedeki çocuklar ; " Midilli, sen bahçemize nasýl girdin ?"
Midilli ; " Ýçeriye atladým."
Dairedeki çocuklar ; "Nasýl çýkacaksýn ?"
Midilli ; " Ýþte böyle."
Dedikten sonra Midilli, halkadakilerin kollarý altýndan çeþitli denemeler yaparak halka dýþýna çýkamaya çalýþýr. Midilli dýþarý çýkar çýkmaz, halka üzerindeki oyunculardan 3,4 tanesi koþucu olurlar ve Midilli'yi yakalamaya çalýþýrlar. Midilliyi ilk yakalayan bir sonraki oyun için Midilli olur.
9- YUVARLANAN TOPTAN KAÇ :
Oyuncular bir halka yaparlar. Ayrýlan bir tanesi merkezde durur. Halkadaki çocuklar bir voleybol topunu ortadaki çocuða doðru yuvarlayarak onu vurmaya çalýþýrlar. Vuran oyuncu ile vurulan oyuncu yer deðiþtirerek oyuna devam edilir.

B- Çizgide Oynanan Oyunlar :
1- ESÝR ALMA VE VERME :
Oyuncular karþýlýklý iki sýra olur. Aralarýnda 7-8 metre mesafe vardýr. Her sýra saðdan numara sayar. A sýranýn bir numarasý karþýya gider. O sýranýn önünden geçerken bir kiþinin herhangi bir yerine dokunur ve yakalanmadan kendi sýrasýna doðru kaçar. Kendisine dokunulan oyuncu bunu öbür sýranýn hizasýna kadar kovalamaya baþlar. Eðer oyuncuyu yakalarsa, yakalanan oyuncu B sýrasýna esir olarak gider, o sýranýn en sonuna eklenir. Dokunulmadan kaçarsa B sýrasýndaki kovalayan oyuncu esir olur ve A sýrasýnýn en sonuna eklenir. Belli bir süre sonra hangi sýra daha fazla ise o taraf oyunu kazanýr.
2- TAVÞAN KOÞ :
Çocuklar, tavþanlar ve tilkiler olmak üzere iki gruba ayrýlýrlar. Tavþan grubunun baþýna bir "Anne Tavþan" seçilir. Tilkilerin kenarda bir evi olur ve bu civarda tilkiler saklanýr. Anne tavþan çocuklarýný geziye çýkarýr ve tilkilerin evine doðru ilerler. Anne tavþan tilkilerin evine iyice yaklaþtýðý ve onlarýn farkýna vardýðý zaman ; "Koþ Tavþan, Koþ ! " diye baðýrýr. Tavþanlar da evlerine doðru koþmaya baþlarlar. Yakalananlar tilki olur. Oyun bir kaç defa böyle devam eder.
3- HENDEK ATLAMA :Birbirine paralel olmayan iki çizgi çizilir. Bir ucun açýklýðý 50 cm, diðerinin ise 2 metre kadardýr. Öðrenciler tek sýralý derin kolda dizilir. Çocuklar önce dar yerden atlamaya baþlarlar. Atlayanlar sona kadar devam ederler. Atlayamayanlar yeniden kendilerini denerler.
4- ÝTFAÝYECÝ :
Birbirlerinden 15 metre uzaklýkta paralel iki çizgi çizilir. Bütün öðrenciler çizginin biri üzerinde, yüzleri diðer çizgiye dönük olmak üzere yer alýrlar. Karþý çizginin biraz gerisinde "Ýtfaiyeci" bulunur. Öðrencilerin hepsine 1'den 4'e kadar numara verilmiþtir. Örneðin Ýtfaiyeci ; "Yangýn ! Yangýn ! 1 numaralý istasyon " diye baðýrýr. Bir numaralar karþý çizgiye kadar koþup geri dönerler. Diðer gruplar da bu þekilde çaðýrýlýr. Bazen itfaiyeci ; " 1 numaralý istasyon " diye baðýrýr. Bir numaralar karþý çizgiye kadar koþup geri dönerler. Diðer gruplar da bu þekilde çaðýrýlýr. Bazen itfaiyeci ; " Yangýn ! Yangýn ! Alarm var !" diye baðýrýr. O zaman bütün öðrenciler karþýya kadar koþup geriye dönerler.
5- HAYVANAT BAHÇESÝ :
Bütün öðrenciler eþit olarak iki gruba ayrýlýrlar. Aralarýnda 4-5 metre mesafe olacak þekilde karþýlýklý iki paralel çizginin üzerinde, yüzleri birbirlerine dönük olarak dizilirler. Bir grup kendilerine ( kendi aralarýnda seçerek ) bir hayvan ismi alýr. Diðer gruba doðru yaklaþýrlar. Ýki -üç adým kala ismini aldýklarý hayvanýn taklidini yapmaya baþlarlar. Karþý taraftan herhangi bir oyuncu bunun hangi hayvan olduðunu tahmin ederse, hayvan ismi alan grup kendi çizgilerini geçinceye kadar kaçar, hayvanýn ismini bilen grup kovalar. Yakalananlar, yakalayan gruba geçer. Oyun sýra ile devam ettirilir.
6- KÖPEKLER VE TOP :
Bütün çocuklar gruplaþýr, birer köpek ismi alýrlar. Örneðin ; Finolar, Buldoklar, Çobanlar, Av köpekleri vb. hepsi bir çizgi üzerinde sýralanarak tek sýralý safta toplanýrlar. Bir çocuk bir voleybol topu alýr, bir grup köpeðin ismini çaðýrarak topu ileriye doðru yuvarlar. O ismi alan köpekler , topun arkasýndan tutmak için koþarlar. Kim önce topu yakalarsa, o atýcý olur ve oyun böylece devam eder.
7- TOP OYUNU :
Çocuklar, sayýsý kadar gruba ayrýlýrlar. Her gruba bir top verilir. ( þimdi bir grubun nasýl oynayacaðýný izleyelim ) Her grupta 7 kiþi olduðunu kabul edelim. 6 kiþi bir çizgi üzerine dizilir ve 7 numaralý öðrenci bunlarýn 4-5 adým ilerisinde onlarla yüz yüze gelecek þekilde yerini alýr. 7 numaralý oyuncuda top vardýr. Bu topu sýrasýyla 1,2,3,4 diye sayarak en baþtaki oyuncuya atar. O da tekrar 7 numaralý oyuncuya atar. Bu atýp tutma sýrasýnda topu oyuncu tutamazsa en arkaya geçer, sýradaki oyuncu onun yerine geçer.
Not : Bu mesafe yakýn görülürse uzatýlabilir.
8- SENÝ TUTABÝLÝR MÝYÝM ? :
Bir öðrenci lider olur ve çizginin üzerinde durur. Diðerleri sarý, kýrmýzý, siyah, beyaz renklerini alýrlar. Renk ismi alanlar liderden 4-5 metre mesafede daðýnýk olarak dururlar. Çocuklar seslenir ; "Ali seni tutabilir miyiz ?" Lider ;"Eðer beyazsanýz ?" der. Beyazlar Ali'yi ( Yani lideri ) tutmak için koþarlar. Hangisi önce Ali'ye dokunursa o lider olur ve oyuna böylece devam edilir.
9- HOPLA MÝDÝLLÝ :
Bütün çocuklar bir çizgi üzerinde sýralanýr. Ýçlerinden birisi Midilli olur. Midilli iki ayaðý ile hoplaya hoplaya bir kaç adým ileri giderken, diðerleri de onu taklit ederek takip ederler. Birden bire Midilli "Dur" der ve gerideki çizgiye kadar arkadaþlarýný kovalayarak onlarý vurmaya çalýþýr. Yakalananlar, Midilli'nin yardýmcýsý olur ve bir dahaki seferde onlarda arkadaþlarýný vurmaya çalýþýr. En son kalan oyuncu bir dahaki oyun için Midilli olur.
10- BAHÇE YARIÞI :
Baþta bir lider olmak üzere bütün oyuncular bir çizgi üzerinde toplanýrlar. Liderde bir top vardýr. Diðer çocuklar gruba yaklaþtýrýlýp 3-4 sebze ismi verilir. ( Biber, lahana, domates, havuç ) Lider topu sahaya doðru yuvarlarken ismi konmuþ sebzelerden birini çaðýrýr. Bu isimdeki sebzeler topu yakalamak üzere koþarlar. Kim önce topu yakalarsa liderle yer deðiþtirir. Diðerleri ilk yerlerine gelir, lider yeniden oyunu tekrarlatýr.

C- Alan Oyunlarý :
1- AÐAÇLARDAKÝ SÝNCAPLAR :
Bütün çocuklar 7-8 kiþilik gruplara ayrýlýrlar. Her grup el ele tutarak bir daire yapar. Bir kiþi ortada bulunur. Birisi de ebe olarak dýþarýdadýr. Daireyi oluþturan çocuklar bir aðacý temsil eder. Dairenin ortasýndaki öðrenciler sincaplardýr. Ebe olan öðrenci de sincaptýr. Öðretmenin düdüðü ile sincaplar, kendi dairesinden çýkar ve baþka daireye giderler. Bu sýrada ebe olan sincap da kendisine bir aðaç bulur. Dýþarýda kalan ebe sincap olur. ( Öðretmen bütün çocuklara sincap olma olanaðý vermelidir.)

2- ÇÖMELÝK EL SENDE :
Öðrenciler bahçeye daðýlýrlar. Bir kiþi ebe olur. Öðretmen düdük çalýnca ebe hariç diðer çocuklar leylek gibi tek ayaklarý üzerinde dururlar. Ebe dokunmak üzere leyleklere yaklaþýr. Leylekler bir ayakla sekerek kaçarlar. Kime dokunursa o çömelir. En son kalan leylek, ebe olur.
3- ÜÇ AYI :
Oyunculardan biri çocuk ayý, diðeri anne ayý, öteki baba ayý olur. Bahçenin bir köþesine gider, sýrtlarýný arkadaþlarýna dönerler. Diðerleri bahçenin baþka bir ucundan baþlayarak ayýlara yaklaþýrlar. Ýçlerinden bir sorar ;
- Evde kim var ?
- Çocuk ayý.
Baþka biri sorar ;
- Evde kim var ?
- Anne ayý.
Ve baþka biri sorar ;
- Baþka kimse yok mu ?
- Baba ayý var.
Bunun üzerine üç ayý arkadaþlarýný kovalamaya, diðerleri de kaçmaya baþlar. Yakalanan öðrenci olduðu yere oturur. Son üç kiþi kalana kadar oyuna devam edilir. Sonraki oyunun ayýlarý bunlar olurlar.
4- KOYUNLAR VE KÖPEKLER :
Öðretmen bütün kahverengi ayakkabýlýlar koyundur der. Diðerleri de köpek olurlar. Bundan sonra öðretmen ; "Kaçýn koyunlar" der ve koyunlar kaçmaya baþlar. Bir kaç saniye sonra köpeklere " Yakalayýn koyunlarý " denilir. Köpekler koyunlarýn arkasýndan gider ve onlarý yakalayýp geri gelirler.
5- LÝDERÝ ÝZLE :
Bütün çocuklar eþit sayýlarda 7-8 gruba ayrýlýr. Bir grup 7 kiþiden fazla olmamalýdýr. Her grup derin kolda toplanýr. 1 numaradakiler grubun lideridir. Öðretmenin iþaretiyle oyun baþlar. Lider çeþitli yürüyüþ ve hareketler yapar, diðerleri onu takip ederler. 3-5 hareketten sonra öðretmen yine düdük çalar ve lider deðiþsin der. Bu komutla 1 numaradaki lider en arkaya geçer ve 7 numaralý oyuncu olur. 1.numaradakiler liderdir. ( Yani önde olan lider olur.) Öðretmen her çocuða bir lider olma þansýný tanýmalýdýr.
6- ÝHTÝYAR SÝHÝRBAZ :
Bir çocuk "Ýhtiyar Sihirbaz" olarak seçilir. Diðerleri bir kaç adým mesafeden onu izlerler. Çocuklar sihirbazla alay ederler ; "Ýhtiyar sihirbaz, sihrini kaybetti !" , "sözde zengindi ama yerden 5 kuruþu bile alýyor !" derler. Sihirbaz kýzar ve döner ; "Sizler kimin çocuklarýsýnýz ?" diye sorar Çocuklar ; "Bakkalýn Çocuklarýyýz" , "kimsenin çocuklarý deðiliz" , " Bekçinin çocuklarýyýz " gibi deðiþik þeyler söylerler.
En sonunda birisi ; " Senin " der.
Sihirbaz kýzar ve onlarý kovalamaya baþlar. Kime elini deðdirirse o çocuk sihirbaz olur, diðerlerini tutmak için o da sihirbaza yardým eder.
7- SIKI SIKI SARILALIM :
Bütün öðrenciler daðýnýk olarak bahçede dolaþmaya baþlarlar. Bir yandan da öðretmenin vereceði komutu izlerler. Öðretmen düdüðü çalar ve ayný anda kollarýndan birini havaya kaldýrarak parmaklarýyla herhangi bir sayý gösterir. ( 1,2,3,4 veya 5 ) Düdük sesini duyan öðrenciler öðretmenin hangi sayýyý gösterdiðine bakarak bu sayýyý tamamlamak üzere arkadaþlarýna sýký sýký sarýlýr. Bir süre sonra öðretmen oluþan gruplarý kontrol eder, sayýyý tamamlayamayan veya tek kalan öðrencileri eler ve oyuna devam edilir. (1 sayýsý iþaret edildiðinde öðrenciler tek baþlarýna hazýr olda beklerler.)

D- Sýnýf Ýçi Oyunlar :
1- KÝM SAKLADI ? :
Bütün öðrenciler yerlerinde otururlar. Bir öðrenci kara tahtanýn önüne getirilir. Diðerlerine arkasý dönüktür ve gözlerini kapatýr. Diðer bir çocuðu sýnýfta bir yere saklar veya dýþarý çýkarýrlar. Öbür çocuklar da yerlerini deðiþtirerek karýþýk otururlar. Bundan sonra tahtada bekleyen öðrenciye "Kim saklandý ?" derler. Gözlerini yuman çocuk arkasýný dönerek kimin dýþarýya çýktýðýný veya saklandýðýný bulmaya çalýþýr. Bulamazsa ebe deðiþtirilir ve böylece oyun devam eder.
2- ALÝ KUTUDA :
Bütün çocuklar sýra aralarýndaki boþluklarda ayakta dururlar. Öðretmen ; "Ali kutuda." dediði zaman herkes çömelik vaziyet alýr. "Ali kutudan çýktý." deyince herkes ayaða kalkar. Öðretmen bu tempo ile giderken bazý komutlarda deðiþiklik yapar. Bu deðiþiklikte yanlýþ yapanlar yerlerine otururlar. En sona kalan sýnýfýn birincisi olur.
3- SÝNCAP VE CEVÝZ :
Bütün öðrenciler yerlerinde otururlar. Bir öðrenci sincap olur ve ceviz olarak eline silgiyi alýr. Diðer öðrenciler, baþlarýný sýralarýnýn üzerine koyarlar ( Uyuyormuþ gibi ). Yanlýz bir elleri, avuçlarý açýk olarak yandadýr. Sincap, cevizle arkadaþlarýnýn arasýnda dolaþýrken, Cevizi ( Silgiyi ) bir arkadaþýnýn eline býrakýr ve yerine oturmak üzere kaçar. Yerine ulaþýncaya kadar yakalanamazsa kurtulur. Eline ceviz konulan öðrenci sincabý yakalayamazsa kendisi bir sonraki oyun için sincap olur.
4- EÞYA VE YER :
Bütün çocuklar sýralarýnda otururlar. Öðretmen bunlardan 6-8 tanesini çaðýrarak yazý tahtasýnýn önünde yüzleri arkadaþlarýna dönük olarak tutar ve hepsine bir isim verir. ( Örneðin ; Renkler, Kuþ isimleri, Þehir ismi veya oyuncak isimleri gibi ) Bundan sonra oturanlar sýralarýnýn üzerine baþlarýný koyarak gözlerini kaparlar. Öðretmen tahtadakilerin yerlerini deðiþtirir. Bundan sonra herkes bakar, bir kaç gönüllü istenir. Bu gönüllüler arkadaþlarýnýn yer ve isimlerine göre onlarý tekrar dizerler.
5- ÜÇ KÜÇÜK KUZU :
Bir çocuk ( Büyük Kurt ) sýnýfýn önünde ve ayaktadýr. Diðerleri yerlerinde oturmuþtur. Kurt, sýralarýn arasýnda dolaþýr. Üç küçük kuzunun ellerine vurur ve yine sýnýfýn önüne gelerek ; "hurr, hurr" der. Bu kelimeler ile birlikte ellerine vurulan üç kuzunun yerlerini deðiþtirmesi gerekir. Kutr da bu kuzulardan birinin yerine oturmaya çalýþýr. Ayakta kalan kuzu bir sonraki oyun için Kurt olur. Oyun böylece devam eder.
6- KARÞILA VE GEÇ :
Öðretmen sýnýfýn önünde ve ortadadýr. Ýki elinde birer silgi veya fasulye torbasý tutar. Sað ve sol gerisinde iki öðrenci vardýr. Ýþaret verildiðinde bu iki öðrenci öðretmenin elindeki silgileri alýr ve sýralarýn yanýnda koþuya baþlar. Bu öðrenciler arkada karþýlaþýrlar. Öðretmene silgiyi önce getiren oyunu kazanýr.
7- BEKÇÝ KÖPEÐÝ :
Bir yere bir cisim ( Nesne ) konur. Yanýnda gözleri kapalý bir bekçi köpeði durur. Diðer öðrencilerden birisi sessizce nesneyi oradan almaya çalýþýr. Eðer köpeðin haberi olmadan onu alabilirse, bir dahaki oyun için "Bekçi Köpeði" olur. Eþya alýrken köpek farkýna varýrsa "hav hav" diyerek arkadaþýný yakalar. O zaman yeni bir bekçi köpeði seçilir.
8- FASULYE TORBASINI BULMA :
Çocuklar elleri arkada olmak üzere omuz omuza bir daire yapar. Bir çocuk ortadadýr. Birisine bir fasulye torbasý verilir. Dairedeki öðrenciler bunu elden ele verirler. Ortadaki öðrenci fasulye torbasýnýn nerede ( kimde ) olduðunu bulmaya çalýþýr. Eðer tahmini çok uzun sürerse baþka bir oyuncu ile deðiþtirilir.

9- MEYVE SEPETÝ :
Bir öðrenci sýnýfýn önünde durur. Diðerleri yerlerinde otururlar ve hepsine 4 çeþit meyve ismi verilir. Öndeki öðrenci " Elmalar " deyince adý elma olanlar ayaða kalkar, yerlerini deðiþtirir. Bu arada ayaktaki oyuncu kendine bir yer bulmaya çalýþýr. Ýkincide baþka grup meyve ismini söyler. Bu kez de bu meyveler yer deðiþtirir. Eðer ebe " Meyve Sepeti " derse her cins meyvenin yerlerini deðiþtirmesi gerekir.
10-AVCI ADAM :
Bir lider seçilir. Bu lider, herhangi bir yöne doðru yürür ve " Kim benimle ördek ( Ayý,Tilki, Geyik ) avlamaya gelir ?" der. Bütün çocuklar arkasýna dizilir ve ayný þekilde lider (avcýyý) izlerler. Avcý dönüp hepsini görünce silahýný onlara çevirir ve " Bumm " der. Bunun üzerine ayaktaki çocuklar koþarak kendi yerlerine otururlar. Kim yerine önce oturmuþsa bir dahaki sefere o lider ( Avcý ) olur.
KÝM SAKLANDI? :Bütün öðrenciler yerlerinde otururlar. Bir öðrenci kara tahtanýn önüne getirilir. Diðerlerine arkasý dönüktür ve gözlerini kapatýr. Diðer bir çocuðu sýnýfta bir yere saklar veya dýþarý çýkarýrlar. Öbür çocuklar da yerlerini deðiþtirerek karýþýk otururlar. Bundan sonra tahtada bekleyen öðrenciye "Kim saklandý ?" derler. Gözlerini yuman çocuk arkasýný dönerek kimin dýþarýya çýktýðýný veya saklandýðýný bulmaya çalýþýr. Bulamazsa ebe deðiþtirilir ve böylece oyun devam eder.
ALÝ KUTUDA
Bütün çocuklar sýra aralarýndaki boþluklarda ayakta dururlar. Öðretmen ; "Ali kutuda." dediði zaman herkes çömelik vaziyet alýr. "Ali kutudan çýktý." deyince herkes ayaða kalkar. Öðretmen bu tempo ile giderken bazý komutlarda deðiþiklik yapar. Bu deðiþiklikte yanlýþ yapanlar yerlerine otururlar. En sona kalan sýnýfýn birincisi olur.
SÝNCAP VE CEVÝZ
Bütün öðrenciler yerlerinde otururlar. Bir öðrenci sincap olur ve ceviz olarak eline silgiyi alýr. Diðer öðrenciler, baþlarýný sýralarýnýn üzerine koyarlar ( Uyuyormuþ gibi ). Yalnýz bir elleri, avuçlarý açýk olarak yandadýr. Sincap, cevizle arkadaþlarýnýn arasýnda dolaþýrken, Cevizi ( Silgiyi ) bir arkadaþýnýn eline býrakýr ve yerine oturmak üzere kaçar. Yerine ulaþýncaya kadar yakalanamazsa kurtulur. Eline ceviz konulan öðrenci sincabý yakalayamazsa kendisi bir sonraki oyun için sincap olur.
DOÐRU SIRALA Bütün çocuklar sýralarýnda otururlar. Öðretmen bunlardan 6–8 tanesini çaðýrarak yazý tahtasýnýn önünde yüzleri arkadaþlarýna dönük olarak tutar ve hepsine bir isim verir. ( Örneðin; Renkler, Kuþ isimleri, Þehir ismi veya oyuncak isimleri gibi ) Bundan sonra oturanlar sýralarýnýn üzerine baþlarýný koyarak gözlerini kaparlar. Öðretmen tahtadakilerin yerlerini deðiþtirir. Bundan sonra herkes bakar, bir kaç gönüllü istenir. Bu gönüllüler arkadaþlarýnýn yer ve isimlerine göre onlarý tekrar dizerler.
ÜÇ KÜÇÜK KUZU
Bir çocuk ( Büyük Kurt ) sýnýfýn önünde ve ayaktadýr. Diðerleri yerlerinde oturmuþtur. Kurt, sýralarýn arasýnda dolaþýr. Üç küçük kuzunun ellerine vurur ve yine sýnýfýn önüne gelerek ; "hurr, hurr" der. Bu kelimeler ile birlikte ellerine vurulan üç kuzunun yerlerini deðiþtirmesi gerekir. Kurt da bu kuzulardan birinin yerine oturmaya çalýþýr. Ayakta kalan kuzu bir sonraki oyun için Kurt olur. Oyun böylece devam eder.
KARÞILA VE GEÇ Öðretmen sýnýfýn önünde ve ortadadýr. Ýki elinde birer silgi veya fasulye torbasý tutar. Sað ve sol gerisinde iki öðrenci vardýr. Ýþaret verildiðinde bu iki öðrenci öðretmenin elindeki silgileri alýr ve sýralarýn yanýnda koþuya baþlar. Bu öðrenciler arkada karþýlaþýrlar. Öðretmene silgiyi önce getiren oyunu kazanýr.
BEKÇÝ KÖPEÐÝ:
Bir yere bir cisim ( Nesne ) konur. Yanýnda gözleri kapalý bir bekçi köpeði durur. Diðer öðrencilerden birisi sessizce nesneyi oradan almaya çalýþýr. Eðer köpeðin haberi olmadan onu alabilirse, bir dahaki oyun için "Bekçi Köpeði" olur. Eþya alýrken köpek farkýna varýrsa "hav hav" diyerek arkadaþýný yakalar. O zaman yeni bir bekçi köpeði seçilir.
FASULYE TORBASINI BULMA
Çocuklar elleri arkada olmak üzere omuz omuza bir daire yapar. Bir çocuk ortadadýr. Birisine bir fasulye torbasý verilir. Dairedeki öðrenciler bunu elden ele verirler. Ortadaki öðrenci fasulye torbasýnýn nerede ( kimde ) olduðunu bulmaya çalýþýr. Eðer tahmini çok uzun sürerse baþka bir oyuncu ile deðiþtirilir.
MEYVE SEPETÝ:Bir öðrenci sýnýfýn önünde durur. Diðerleri yerlerinde otururlar ve hepsine 4 çeþit meyve ismi verilir. Öndeki öðrenci " Elmalar " deyince adý elma olanlar ayaða kalkar, yerlerini deðiþtirir. Bu arada ayaktaki oyuncu kendine bir yer bulmaya çalýþýr. Ýkincide baþka grup meyve ismini söyler. Bu kez de bu meyveler yer deðiþtirir. Eðer ebe " Meyve Sepeti " derse her cins meyvenin yerlerini deðiþtirmesi gerekir.
AVCI ADAM
Bir lider seçilir. Bu lider, herhangi bir yöne doðru yürür ve " Kim benimle ördek ( Ayý, Tilki, Geyik ) avlamaya gelir ?" der. Bütün çocuklar arkasýna dizilir ve ayný þekilde lider (avcýyý) izlerler. Avcý dönüp hepsini görünce silahýný onlara çevirir ve " Bum " der. Bunun üzerine ayaktaki çocuklar koþarak kendi yerlerine otururlar. Kim yerine önce oturmuþsa bir dahaki sefere o lider ( Avcý ) olur.
BALONLA DANS
Müzik eþliðinde dans ederlerken havaya atýlýn balonu da düþürmemeye çalýþýrlar. Balon yere düþtüðünde hepsi donar kalýr. Öðretmen müziði keser. Çocuklara dokunmadan onlarý güldürmeye çalýþýr. Ýlk gülen diðer oyunda öðretmenle birlikte diðerlerini güldürmeye çalýþanlardan olur. Tek kiþi kalana kadar oyun sürer. Oyunun galibi günün en ciddisi ilan edilir.
RESMÝ BÝL
Çocuklar uygun bir zemine (sandalye, minder vb.) otururlar. Öðretmen, arkasý dönük resimli kartlardan çocuklara birer tane verir. (Top, bebek, araba, lego, bardak, çiçek, tavþan... vs).
Diðerlerinin resmi görmemesi saðlanýr. Çocuklar sýra ile ellerindeki resmin özelliklerini söyleyerek, arkadaþlarýnýn bu nesneyi tanýmalarýný ister. Ýlk tanýyan baþarýlý olur.
MANDAL TAKMACA
Sýnýf iki gruba ayrýlýr. Her grubun önüne birer daire çizilir. Gruplardan birer kiþi seçilir ve derin kolda tek sýra duran gruplarýnýn tam karþýsýnda ayakta dururlar. Çizilen dairelerin içinde eþit sayýda mandal konur. Müzik baþladýðýnda her çocuk sýrayla bir mandal alýr ve karþýdaki arkadaþýnýn giysisine asar. Önce bitiren grup alkýþlanýr
MAVÝÞ (DONDUM)
Çocuklar sýnýf içinde daðýlýrlar. Bir kiþi ebedir. Ebe, ebeliði baþkasýna devretmek için arkadaþlarýna dokunmaya çalýþacaktýr. Ebe dokunmadan önce çocuk mavi dýþýnda herhangi bir renk söyleyip, donar kalýrsa, korumalý olacaktýr ve ebe onu ebeleyemez. Donup kalanýn baþkasý tarafýndan dokunulup çözülmesi gerekir. Mavi diyen ebe olur.
MISTIK
Oyun için biri seçilir ve sýnýfýn bir köþesine gider. Diðer çocuklara birer yakýlmýþ mum verilir. Elinde mum olan çocuklar Mýstýk’a yaklaþýrlarken “Mustafa, Mýstýk, arabaya kýstýk, bir mum yaktýk, seyrine baktýk” derler. Mýstýk, ayaða kalkar ve mumlarý üflemeye baþlar. En son kimin mumu sönerse o Mýstýk olur.
SAYILAR
Oyun için sýnýf üç gruba ayrýlýr. Üç tane 6, üç tane 7, üç tane 8, üç tane 9 yazýlý kartlar gruplara denk þekilde daðýtýlýr. Sýnýfýn orta yerine küçük bir daire çizilir. Öðretmen, “6’lar!” dediðinde kartýnda 6 yazýlý çocuklar hemen daireye girerler. En son kim girerse, sevimli bir ceza alýr.
UYKUCU HOROZTüm çocuklar yumurta olup, yere otururlar. Uyur gibidirler ve gözlerini açmazlar. Öðretmen tek tek baþlarýna dokunur. Baþýna dokunulan çocuk, sessizce kalkar ve öðretmenin peþinden gelir. Son çocuk kalana kadar, öðretmen çocuklarýn baþlarýna dokunarak kaldýrýr. Sona kalan çocuðun etrafýnda sessizce halka olunur. Ve birden, “uykucu horoz, uykucu horoz kalk artýk!” diye baðýrýrlar. Uykucu horoz arkadaþlarýný yakalamaya çalýþýr.
HAYVAN MÜZESÝ Bir müze bekçisi seçilir. Diðer çocuklar, müzedeki hayvanlar olurlar. Her çocuk, hangi hayvan olacaðýný kendi seçer, masanýn üzerine çýkýp heykel olurlar. Müze bekçisi mumyalarý inceler ve müzeden çýkar. Hayvanlar bekçi gidince canlanýr, hareket etmeye baþlarlar. Bekçi aniden geri döner ve hareket halindeki mumyalarý yanar. En sona kalan mumya oyunu kazanýr ve müze bekçisi olur.
UÇTU, UÇTU… UÇTU
Oyun, “uçtu, uçtu güvercin uçtu” gibi uçan bir hayvanla baþlar. Eðer uçan bir hayvan söylendiyse çocuklar ellerini kaldýrýp “uçar!” Diye baðýrýrlar. Eðer uçmayan bir hayvan söylendiyse çocuklar ellerini yere vurup “uçmaz!” Diye baðýrýrlar.
MÝKROP
Sayýþmacayla seçilen çocuk mikrop olur. Arkadaþlarýna dokunarak onlara hastalýk bulaþtýrmaya çalýþýr. Diðerleri de mikroptan kaçmaya çalýþýrlar. Hastalýk kapan çocuk, hasta rolü yaparak yere oturur. En sona kalan çocuk diðer oyunda mikrop rolünü alýr.
PARA KÝMDE?
Sýnýf iki gruba ayrýlýp karþýlýklý masalara geçerler. Öðretmen parayý bir grubun eline verir. Grup üyeleri parayý karþý gruba sezdirmeden masa altýnda elden ele dolaþtýrýrlar. Karþý grup “Turist geldi!” dediðinde para dolaþtýran grup ellerini yumruk þeklinde havaya kaldýrýrlar. Paranýn kimde olduðunu tahmin ederler
HEYKEL
Bir ebe seçilir. Ebe diðer çocuklarý yakalamaya çalýþýr. Ebe çocuklara yaklaþtýðýnda çocuklar çeþitli pozisyonlarda heykel olurlar. Donup kalýrlar. Henüz heykel olmamýþ olanlar heykelleri çözmek için ellerinde çivi, çekiç varmýþ gibi davranarak arkadaþlarýný heykellikten kurtarýrlar. En sona kim kalýrsa ikinci oyunda ebe olur.
TRAFÝK IÞIKLARI
Çocuklar öðretmen karþýsýnda yan yana dururlar. Her biri bir aracý canlandýrýyorlardýr. Öðretmen trafik lambalarýnýn renkleri olan kýrmýzý sarý ve yeþil renklerinden birine sahip olan bir nesne söyler. Çocuklar söylenen nesnenin rengini düþünür ve rengi trafik ýþýðý gibi düþünerek uygun davranýþta bulunurlar. Örneðin çilek denmiþse kýrmýzý ýþýðýn gereði dururlar, çimen denmiþse yeþil ýþýðýn gereði harekete geçerler. En sona kalan oyunu kazanýr.
EVÝM- OKULUM- SINIFIM:
Yere birkaç metre aralýklarla iki çizgi çekilir. Oluþan üç alandan biri evim; biri okulum; diðeri de sýnýfým diye adlandýrýlýr. Öðretmen hangi alanýn adýný söylerse çocuklar o alana koþarlar. Yanýlan oyundan ayrýlýr. Öðretmen yönergelerin temposunu arttýrarak veya ardý ardýna ayný alanýn adýný söyleyerek þaþýrtmalarda bulunur
HOPLAYALIM, ZIPLAYALIM (bekçi baba)
Çocuklar sýnýf içinde daðýnýk yerleþirler. Zýplayarak sözleri söylerler: “hoplayalým, zýplayalým, gökten elma toplayalým. Bekçi baba geldi!” hepsi yere yatar ve bekçi baba hiç kýpýrdamayan bir çocuðu diðer oyunda bekçi baba olarak seçer.
SANDALYE KAPMACA
Sýnýf mevcudundan bir eksik sayýda sandalye sýnýfýn içinde düzenlenir. Oyuncular müzik eþliðinde dans ederek sandalyelerin etrafýnda dönerler. Müzik durduðunda herkes bir sandalye kapar ve oturur. Bir kiþi ayakta kalacaktýr. Ayakta kalan oyundan ayrýlýr. Diðer turda bir sandalye daha eskitilir. Tek kiþi kalana kadar oyun sürdürülür.
MÝNDER KAPMACA
Sýnýf mevcudundan bir eksik sayýda minderler sýnýfýn içinde düzenlenir. Oyuncular müzik eþliðinde dans ederek minderlerin etrafýnda dönerler. Müzik durduðunda herkes bir minder kapar ve oturur. Bir kiþi ayakta kalacaktýr. Ayakta kalan oyundan ayrýlýr. Diðer turda bir minder daha eskitilir. Tek kiþi kalana kadar oyun sürdürülür.
KÖR RESSAMTahtaya gözleri olmayan bir insan kafasý çizilir. Kör ressam olan çocuk gözleri baðlý iken tebeþirle resme göz çizmeye çalýþýr. Çocuklar sýrayla kör ressam olurlar.
KOL ALTINDA KOVALAMACA
Çocuklar ikiþer ikiþer eþlenirler. Eþler karþýlýklý durup kollarýný birleþtirip kaldýrarak sýnýf içinde daðýnýk olarak yerleþirler. Ýki çocuk ise boþtadýr. Bunlardan biri kovalayan, biri ise kovalanandýr. Kovalamaca sýrasýnda sýnýf içinde kollarýný birleþtirmiþ olan çocuklarýn kollarýnýn altýndan geçmek zorundadýrlar.
ÇORAPLAR - AYAKKABILAR
Sýnýf iki eþit gruba ayrýlýr. Oyun alanýnýn bir baþýna ve bir de sonuna ikiþer daire çizilir. Çocuklar çoraplarýný çýkarýp ilk daire içine koyarlar. Ýkinci dairenin içine de ayakkabýlarýný koyarlar. Yarýþma baþlayýnca çocuklar sýrayla ilk önce ilk daireye giderek çoraplarýný, ikinci daireye giderek ayakkabýlarýný doðru bir þekilde giyerek, sýranýn arkasýna geçer, yerini arkadaþýna býrakýr. Oyun her çocuk yarýþana kadar devam eder.
YUVARLANAN TOPTAN KAÇ
Oyuncular bir halka yaparlar. Ayrýlan bir tanesi merkezde durur. Halkadaki çocuklar bir voleybol topunu ortadaki çocuða doðru yuvarlayarak onu vurmaya çalýþýrlar. Vuran oyuncu ile vurulan oyuncu yer deðiþtirerek oyuna devam edilir.
KURT BABA:
Çocuklar halka olurlar. Bir kiþi kurt babadýr ve halkanýn ortasýnda çömelik vaziyette oturur. Çocuklar þarkýyý söyleyerek halkada dönerler:
“Ormanda dolaþýrken, Kurt Baba’ya rastladým ben
Kurt baba Kurt baba ne yapýyorsun?”
Kurt baba bir eylem yanýtý verir. Üçüncü kez sorulduðunda “sizi yiyeceðim!” der ve çocuklarý kovalamaya baþlar. Yakalanan Kurt baba olur. Oyun bu þekilde sürer.
ÞÝÞE ÇEVÝRMECE
Yerde halka olunur. Bir þiþe dairenin ortasýna konur ve döndürülür. Þiþe kime doðru durursa o öðrenci, bir bilmece, þiir, þarký vs. söyler ve þiþeyi çevirmeye hak kazanýr
HENDEKTE BÝR TAVÞAN
Çocuklar yerde halka olarak otururlar. Tavþan ortalarýnda uyuma rolü yapar. Avcý halkanýn dýþýndadýr. Þarký bittiðinde tempo tutularak avcý tavþaný yakalamaya çalýþýr.
HENDEKTE BÝR TAVÞAN
Hendekte bir tavþan uyuyordu, uyuyordu
Tavþan bana baksana tiki tiki yapsana,
Yaramaz avcý geliyor
Tavþan kaçsana
Tavþan kaç, avcý koþ
Tavþan kaç, avcý koþ
PAMUK ÜFLEME
Masalar dairesel olarak düzenlenir. Çocuklar yuvarlak masanýn çevresine dizilirler. Masanýn ortasýna bir parça pamuk konur. Çocuklar pamuða üfleyerek pamuðu düþürmemeye çalýþýrlar. Düþüren oyundan diskalifiye olurlar.
BU KÝM OYUNU
Çocuklar, yarým halka biçiminde ( yere ta da iskemleye ) otururlar.
Öðretmen sorar:
"-Ben kara gözlü, kývýrcýk saçlý bir kýz görüyorum; kim bu ?"
Çocuklar, öðretmenin bakmakta olduðu çocuða bakarak, sorduðu kýzýn kim olduðunu bulurlar, adýný söylerler.
Ayný oyun, çocuklarýn aþaðýda gösterilen baþka özellikleri sorularak da oynanýr :
Göz renkleri ve biçimleri ( mavi, kahverengi, yeþil, kara, ela, iri, küçük…vb )
Yüz biçimleri ( yuvarlak, uzun…vb )
Saç rengi ve biçimi ( kara, sarý, kahverengi, kývýrcýk, düz, dalgalý ; uzun, kýsa…vb )
Bu tür oyunlar, usandýrmamak koþuluyla, arkadaþlarýnýn çeþitli özelliklerini ( ve bu arada renkleri ) çocuklar öðreninceye kadar sürdürülür.
DOKUNMA OYUNU
Bu oyun kolaydan güce doðru üç aþamada oynanmalýdýr. Çocuklar, her üç aþamada da, tere yada iskemlelere, yarým ay biçiminde oturtulurlar.
a)- Öðretmenin göstermesiyle
Öðretmen, elini kendi baþýna koyar, çocuklara "baþýna dokun" der, çocuklar, öðretmene öykünürler, ellerini kendi baþlarýna dokundururlar. Ayný oyun "eline dokun", "dizine dokun", "kulaðýna dokun"…vb. sözlerle sürdürülür.
b)- Öðretmen göstermeden
Dokunma oyunu bu kez, öðretmenin söylediði yerlere kendisi dokunmadan oynanýr. Öðretmen buyruk verir, çocuklar yaparlar.
c)- Þaþýrtma yapýlarak
Çocuklar, öðretmenin "dokun" dediði yerleri iyice öðrendikten sonra, ayný oyun, bu kez de þaþýrtmacalý olarak oynanýr. Öðretmen, kimi kez söylediði yere dokunur ; kimi kez de baþka yere dokunur. Örneðin; kendisi," kendi koluna dokunurken, çocuklara "baþýna dokun" der. Çocuklar ( öðretmenin kendi koluna dokunarak yaptýðý þaþýrtmacaya kanmadan ) kendi baþlarýna dokunabilmelidirler.
Doðal ki, bütün çocuklar doðru yere þaþýrmadan dokunmayý yapabilirler. Kimi doðru, kimi yanlýþ yapabilir. Bu durumda ise gülüþmeler olur, neþeli bir ortam oluþur. Oyuna baþka baþka zamanlarda, çocuklar þaþýrmadan yapýncaya kadar yinelenebilir.
DÖRTLÜ DOKUNMA OYUNU
Dörtlü dokunma oyunu."baþýmýz-omzumuz-dizimiz-ayaðýmýz" sözleri söylenerek ve söylenen yerlere dokunularak oynanýr. Oynayýþ sýrasýnda devinimler gitgide hýzlandýrýlabilir. Bu hýzlandýrma sýrasýnda çocuklarýn soluk almalarý güçleþeceðinden, sözcükleri söylememeleri istenir, bunun yerine öðretmen söyler, çocuklar yapar. Bu uygulama biçimiyle oyun, ayný zamanda, kolay beden eðitimi iþlevi de görür.
ZIP ZIP ZIPLA OYUNU
Çocuklar oyun alanýnda, aþaðýda gösterilen sözleri tekerleme gibi söylerler ve belirtilen devinimleri tekerlemeye uyarak yaparlar.
Zýp zýp zýpla ( tek ayakla zýplanýr )
Hop hop hopla ( iki ayakla hoplanýr )
Top top topla ( Son iki hecede yere çömelinir )
ÇEVÝR SALLA OYUNU
Çocuklar yere otururlar. Öðretmen aþaðýda gösterilen sözleri söyler, devinimleri yapar. Çocuklar da, ayný devinimleri, öðretmene öykünerek yaparlar.
Baþýný çevir, çevir ( baþlar soldan saða, saðdan sola çevrilir )
Baþýný salla, salla ( Baþlar saða-sola, öne-arkaya sallanýr )
Kolunu çevir, çevir ( kollar önden arkaya, arkadan öne çevrilir )
Kolunu salla, salla ( kollar, aþaðýya indirilir, avuçlar yere birbirine koþut olarak önde tutulur, soldan saða, saðdan sola sallanýr, sonra da yine iki kol birbirine koþut olarak, ön tarafta bir daire çizecek biçimde sallanýr. )
BÜYÜ BÜYÜ, KÜÇÜL KÜÇÜL OYUNU
Çocuklar ayakta durur. Öðretmen, aþaðýda sözleri söylerken, çocuklar bu sözlere göre devinimler yaparlar. Önce büyü büyü, sonra da küçül küçül oyunu oynanýr.
Büyü büyü
Kollarýný yukarýya kaldýr
Daha çok kaldýr, daha çok kaldýr
Ayak parmaklarýnýn ucuna bas
Daha çok yüksel, daha çok yüksel
Büyü büyü kocaman ol, büyü büyü kocaman ol…
( Çocuklar en çok yükseldiklerinde, ara vermeden küçül küçül oyununa geçilir )
Küçül küçül
Kollarýný indir
Çömelerek büzül
Daha çok büzül, daha çok büzül
Küçül küçül, minicik ol…
KÝM YOK OYUNU
Çocuklar yere oturtulur. Ýçlerinden birini ebe seçerler. Ebe baþýný öðretmenin kucaðýna koyar, gözlerini yumar. ( çocuk gözünü, bir baþka yerde de yumabilir ) Öðretmen, ebeye sezdirmeden, bir çocuðu iþaretle dýþarýya çýkartýr. Ebe gözlerini açar; Öðretmen ebeye "Kim yok ?" diye sorar. Çocuk bilirse ebelikten kurtulur. Adý bilinen çocuk ebe olur. Ebe, üç ad saydýðý halde bilemezse yeniden ebe olur, yumulur.
KÝM YOK OYUNU 2Çocuklar yerde baðdaþ kurarak otururlar. Bir kiþi ebe seçilir ve gruba arkasýný döner. Öðretmen bir çocuðun üzerine bir örtü örter ve ebe kimin üzerine örtü örtüldüðünü tahmin eder. Sonraki oyunda üzerine örtü örtülen ebe seçilir
RENGÝ NEDÝR OYUNU
Bu oyun çocuklara renkler öðretildikten sonra oynanýr. Renkleri pekiþtirme, dikkati arttýrma oyunudur.
Öðretmen, küme halindeki çocuklara, üstlerindeki giysilerin, duvarlarýn, kitap kaplarýnýn, bloklarý, araç-gereç ve oyuncaklarýn vb. renklerini sorar, çocuklar söylerler. Bunlar içinden, özellikle 4-5 nesnenin rengine dikkat çeker.
Daha sonra çocuklar bir ebe seçerler. Ebe yumulur, Öðretmen ebeye, "Ali'nin kazaðýnýn rengi nedir ?" diye sorar. Ebe bilirse ebelikten kurtulur, alkýþlanýr. Bilinen çocuk ebe olur. Ebelik bilinceye kadar devam sürer.
"Rengi nedir ?" sorusunu, öðretmen yerine herhangi bir çocuk da sorabilir. Ebe deðiþtikçe, soran çocuk da deðiþebilir. Soran çocuk da ebe gibi seçimle belirlenebilir.
HANGÝSÝ YOK OYUNU
Üniteye uygun birkaç nesne, varsa bir masanýn üzerine ( ya da oyun alanýna ) konulur. Her biri çocuklara "Bunun adý nedir ?" diye gösterilerek sorulur. Çocuklar her nesnenin adýný söylerler, yinelerler.
Ýçlerinden biri ebe seçilir, dýþarý çýkarýlýr. Ebe dýþarýdayken, nesnelerden birisi saklanýr. Ebe içeri çaðýrýlýr. "Demin burada bulunan nesnelerden hangisi yok ?" diye sorulur. Bilirse ebelikten kurtulur, kurtulan çocuk, bir baþka çocuðu ebe seçer. Oyun böylece sürer.
SES TANIMA OYUNU
Öðretmen oyun alanýna bir kaç çalgý getirir.( flüt, melodika, mandolin, baðlama, akordeon, keman…vb.)
Bu çalgýlarý birer birer çalarak ( adlarý, biçimleri ve sesleriyle ) çocuklara tanýtýr. Çocuklarýn öðrendiklerini saptadýktan sonra, bir çalgýyý alýr, çalar ve çocuklara sorar "Bu ses hangi çalgýnýn sesidir ?"… Çocuklar yanýtlarlar.
Ancak öðretmen, soru sormak için çalgýyý çalmadan önce ( bir paravanýn yada kukla sahnesinin arkasýna ) saklanýr. Çocuklar çalgýyý görmezler. Sesinden tanýmaya çalýþýrlar.
Bu oyun daha sonra, her çocuða ayrý ayrý sorularak da oynanmalýdýr. Ayný oyun, teybe alýnmýþ çalgý sesleriyle oynanabileceði gibi, hayvan seslerini tanýtmak amacýyla teybe alýnacak hayvan sesleriyle de oynanmalýdýr.
BEN KÝMÝM OYUNU
Çocuklar yarým halka biçiminde otururlar. Bir ebe seçerler. Ebenin gözleri kapatýlýr. Öðretmenin iþaret ettiði bir çocuk kalkar, gelip ebeye sorar : "Ben kimim ?" der. Ebe, soran çocuðu, sesinden tanýrsa, ebelikten kurtulur, soran çocuk ebe olur. Ebe bilemezse, ebeliði sürer. Baþka çocuk sorar.
Bu oyun hayvan seslerini tanýtmak amacýyla da oynanýr. Soran çocuk, bir hayvan sesi çýkarýr, "Ben hangi hayvaným ?" diye sorar. Öteki kurallar aynýdýr.
TATMADAN BUL OYUNU
Öðretmen çocuklara, bir yiyeceðin tadýný ve özelliklerini söyler. Bunun adýný bulmalarýný ister. Bulan çocuk alkýþlanýr. Bu oyun, çocuklarýn tanýdýklarý çeþitli yiyecekler tanýmlanarak da oynanýr.
Örneðin: "Sarý kabuklu, sulu, çekirdekli, tadý ekþi, çaya, çorbaya, salataya sýkýlýr; bunun adý nedir ?"diye sorulur. "Limon" olduðunu bilen çocuklar alkýþlanýr.
PANDUF EÞLEME
Çocuklar oyun alanýnda yerde otururlar. Tüm panduflar ortaya toplanýr. Panduf çiftleri birbirinden ayrýlarak karýþýk bir görüntü oluþturulur. Sayýþmaca ile iki çocuk seçilir. Baþla komutuyla müzik eþliðinde çocuklar panduflarý eþleþtirerek kendi alanlarýna biriktirirler. Panduflar tükenince her iki çocuðun da birikimi sayýlýr. Fazla eþleþtirme yapan alkýþlanýr.
GEZEN YÜZÜK
Uzun bir ipe bir yüzük geçirilir. Ýpin iki ucu birleþtirilerek düðümlenir. Bir ebe seçilir. Çocuklar iki elleriyle ipi dýþarýdan tutarak, ip çevresinde bir halka oluþtururlar. Çocuklarýn elleri ip üzerinde birbirine daha yakýn durur. Oyun baþladýðý zaman, ebe ortada durur; ipe geçirilmiþ yüzük, bir çocuðun, ipi tutan eli altýnda saklanýr. Halkadaki çocuklar, bu yüzüðü ebeye göstermeden birbirlerine aktarýrlar. Çoðu kez de, ebeyi þaþýrtmak için, aktarýr gibi yaparlar. Bu arada ( yüzük yüzük nerdesin, acep hangi eldesin ) sözlerini söylerler. Ebe yüzüðün kimde olduðunu bulmaya çalýþýr. Bulabildiðini sandýðý an "Durun !" der. Çocuklar dururlar. Ebe yüzüðün kendisinde olduðunu umduðu üç arkadaþýna, ellerini açmalarýný söyler; ( önce birine, bulamazsa ikincisine, onda da bulamazsa üçüncüsüne "elini aç" demek hakký vardýr.) yüzüðü bulursa, ebeliði biter; yüzüðü bulduran çocuk ebe olur. Bu oyun yere oturularak da oynanabilir.
BÜLBÜL KAFESTE
Çocuklar el ele tutuþarak bir halka oluþtururlar. Bu halka bülbül kafesi olur. Öðretmen, çocuklar arasýndan iki üç "bülbül" seçer. Bülbüller kafes içinde dolaþýrlar.
Oyun sýrasýnda, halkadaki çocuklar,"bülbül kafeste" sözlerini yineleyerek ve ellerini (halkayý býrakarak ) çýrpmaya baþlarlar. Bu sýrada bülbüller halkadan çýkmaya çalýþýrlar. Halkadaki çocuklar, bülbülleri kafesten dýþarý çýkarmamak için ( bülbül nereden çýkmak istiyorsa oradaki çocuklar ) hemen birbirlerinin ellerini tutarlar, kafesin açýk yerini kapatýrlar.
Kafesten ( arkadaþlarýnýn kollarý, bacaklarý arasýndan ) kaçabilen bülbüller oyunu kazanmýþ olurlar.
HACIYATMAZ
Çocuklar üçer kiþilik kümelere ayrýlýrlar. Her kümede iki çocuk yüz yüze ve karþýlýklý durur; üçüncü çocuk ise bu iki çocuðun arasýnda ( iki arkadaþýnýn birini saðýna, ötekini soluna alacak þekilde, dimdik ve kaskatý )durur. Ortadaki çocuða iki çocuktan biri, Hacýyatmaz'ý ötekine, öteki de birinci çocuða doðru, omuzlarýndan iter. Yandaki çocuklar, Hacýyatmaz'ý düþürmemeye özen gösterirler. Oyunun yinelenmesinde, ortadaki çocuk yana geçer. Üç çocuk da Hacýyatmaz olduktan sonra oyun biter.
KUTU KUTU PENSE
Çocuklar el ele tutuþur bir halka oluþtururlar. Aþaðýdaki sözleri þarkýsýyla söyleyerek saða yada sola dönmeye baþlarlar. Þarký içinde adý söylenen çocuk arkasýný döner, halka içinde dönerek ve þarký söyleyerek oyunu böylece sürdürür. Bütün çocuklar arkasýný dönünce, þarký sözleri "bütün çocuklar önüne dönse" biçiminde söylenir ve çocuklar önlerine dönerler. Ýstenirse oyun bir kez daha yinelenir.

Kutu kutu pense
Elmayý yense
Arkadaþým Ayþe ( dönmesi istenilen çocuðun adý söylenir.)
Arkasýný dönse
ÇÜRÜK YUMURTA
Çocuklar arasýndan bir ebe seçilir. Öteki çocuklar halka olup çömelirler, ellerini dizleri önünde kenetlerler. Oyun baþlayýnca ebe, halkanýn ortasýnda dolaþýr. " Bu yumurta saðlam mý ? Çürük mü ? "der ve bir arkadaþýnýn baþýna, önden hafifçe iterek dokunur. Dokunulan çocuðun, düþmeden ve çömelir durumda dengede kalmasý gerekir. Dengesi bozulup geriye ( ya da denge saðlayayým derken ileriye ) düþen ya da kenetli elleri çözülen çocuk yanmýþ olur, oyun dýþý kalýr. Sona kalan bir kaç çocuk alkýþlanýr. Ýstenirse oyun yinelenir.
ZIPÇIKTI ÇÝÇEK AÇTI
Çocuklar halka biçiminde çömelirler. Oturan çocuklar, " zýpçýktý çiçek açtý" denilince, hýzla ayaða kalkar, kollarýný yana açar ve yine çömelirler. Öðretmen bunun tersini de söyler: " zýpçýktý çiçek açmadý" diyebilir. Bu durumda çocuklar çömelir durumlarýný bozmayacaklardýr." Zýpçýktý çiçek açtý" denilince çömelir kalan ya da "zýpçýktý çiçek açmadý" denilince ayaða kalkan çocuk, yanmýþ olur; oyun dýþý kalýr.
ÇÖMLEÐÝMDE NE VAR ?
Bir ebe seçilir. Öteki çocuklar halka olur, çömelirler. Ebe halkanýn dýþýnda dolaþýr. Ýstediði bir oyuncunun yanýnda durur ve sorar :
Ebe : Çömleðinde ne var ?
Oyuncu : Yað var, bal var.
Ebe : Satar mýsýn ?
Oyuncu : Satmam.
Ebe : Tattýrýr mýsýn ?
Oyuncu : Tattýrmam
Ebe : ( oturan oyuncunun eline hýzla vurur ve "Al öyleyse, sen o yoldan, ben bu yoldan" der ve halkanýn çevresinden dolaþarak ayný yere gelmek üzere koþmaya baþlar )
Eline vurulan oyuncu da, hemen yerinden kalkar, ebenin koþtuðu yönden deðil, ters yönden halkanýn çevresinde koþmaya baþlar. Ýkisinin de amacý, boþalan yere önce gelip çömelmektir. Kim önce gelirse o çömelir; öteki ebe olur. Oyun böylece sürer.
PARMAK ÞIKLATMA
Bu oyun, kolaydan zora doðru, üç aþamada oynanmalýdýr.
Çocuklar halka olur, otururlar.Öðretmenin göstermesiyle ve hep birlikte Öðretmen "bir-iki" der, iki avucunu sayma temposuyla dizlerine vurur. Çocuklar öykünerek yaparlar, ayný devinim bir kaç kez yinelenir. Öðretmen "üç-dört" der, iki avucunu sayma temposuyla birbirine vurur. Çocuklar öykünerek yaparlar. Öðretmen "bir-iki-üç-dört" der ve avuçlarýný iki kez dizlerine, iki kez de birbirlerine ( sayma temposuna uyarak ) vurur. Çocuklar öykünürler, yinelerler. Buraya kadar alýþtýrma yöntemiyle öðretilen sayma-vurma iþlemi pekiþtikten sonra öðretmen, parmak þýklatmayý gösterir, anlatýr; çocuklara birer birer ve topluca yaptýrýr. Öðrenildiðini saptadýktan sonra, sayarak parmak þýklatmaya geçer. Öðretmen "beþ-altý" der, sað ve sol elleriyle ( sayma temposuna göre ) parmaklarýný þýklatýr. Çocuklar öykünerek yaparlar, gerektiði kadar yinelenir. Son aþamada öðretmen, "buraya kadar ayrý ayrý öðrenilmiþ olan sayma-yapma devinimlerini birleþtirir"; "bir-iki-üç dört-beþ-altý " diye sayarak, sýrasýyla iki kez dizlerine, iki kez ellerine vurur, iki kez de parmaklarýný þýklatýr. Çocuklar da öðretmene öykünerek ve tempoya uyarak yaparlar. Bu oyun iyice öðrenildikten sonra, alýþtýrmalar yaptýrýlmadan, birden altýya kadar sayýlarak gereken devinimler yaptýrýlýr. Öðretmen, çocuklarýn dikkatlerini, ritmik duyuþlarýný ve reflekslerini geliþtirmek amacýyla, sayma-yapma temposunu hýzlandýrabilir, aðýrlaþtýrabilir.

ACI-TATLI OYUNU
Çocuklar sýra biçiminde yan yana dizilirler. Öðretmen karþýlarýna geçer, acý, ekþi, tatlý vb. tat bildiren sözcükleri söyler. Acý denilince, çocuklar hep birlikte, aðýzlarýný açýp elleriyle aðýzlarýný yelpazeleyerek, aðýzlarýnýn acýdan yandýðýný belirtmeye çalýþýrlar. Ekþi denilince, yüzlerini buruþturup ekþi yemiþler gibi mimikler yaparlar. Tatlý denilince, tatlý yemiþ gibi damak þaklatýp gülümserler.
TADINDAN BUL
Çocuklar yan yana dizilirler. Bir ebe seçilir. Önceden bir tabak içinde hazýrlanmýþ çeþitli yiyeceklerden bir tanesi çocuða tattýrýlýr. Bunun ne olduðu sorulur. Gözleri önceden baðlanmýþ olan ebe, görmeden yediði yiyeceðin tadýný düþünür, adýný bulur, söyler. Bilen alkýþlanýr.
ELLEM BÜLLEM OYUNU
Çocuklar yere otururlar. Ýçlerinden biri ebe seçilir. Ebe, oturan çocuklara eliyle dokunarak aþaðýdaki tekerlemeyi sayýþma gibi söyler. Son hece söylenirken ebe hangi çocuða dokunmuþsa o çocuðu sorguya çeker.
Ellem büllem
Epelek sepelek
Sarý kýzýn satmasý
Kara koyunun dolmasý
Al bunu çek bunu
Ebe : Hamam önüne vardýn mý ?
Çocuk : Vardým.
Ebe : Benim devemi gördün mü ?
Çocuk : Gördüm.
Ebe : Çullu muydu, çulsuz muydu ?
Çocuk : Çulluydu.
Ebe : Benim devem çulsuzdu, bilemedin.
Ebe : Yolda tavuk gördün mü ?
Çocuk : Gördüm.
Ebe : Ak mýydý, kara mýydý ?
Çocuk : Karaydý.
Ebe : Benim tavuðum ak idi, bilemedin.
Ebe : Develerime tuzlu su mu içirdin, tuzsuz su mu ?
Çocuk : Tuzlu su içirdim.
Ebe : Vah vah benim develerimin ciðerlerini yakmýþsýn ha !… ve çocuðu kovalamaya baþlar, çocuk kaçar. Yakalanan çocuk ebe olur. Yakalayamazsa
KARÞITINI BUL
Öðretmen, "ben size bir sözcük söyleyeceðim, siz de o sözcüðün taþýdýðý anlamýn karþýtý anlam taþýyan bir sözcük bulup söyleyeceksiniz" der. Örneðin ; büyük-küçük, þiþman-zayýf, beyaz-siyah, uzun-kýsa, kalýn-ince vb. öðretmen söyler, çocuklar yanýtlar.
YATTI KALKTI OYUNU
Her çocuða bir ad konur. Bu ad bildikleri sebze, meyve ya da çiçek adý olabilir. Çocuklar kendi adlarýný da isterlerse seçebilirler. Oyunun oynanýþý þöyle olur: Örneðin adý "lahana" olan çocuk önce arkadaþlarýndan hangisinin adýný söyleyeceðini düþünür ve onun adýný söyleyerek oyuna baþlar.
"-Lahana, yattý kalktý biber." Derken yatar kalkar. Hemen ardýndan adý biber olan çocuk ayný sözleri bir baþka arkadaþýnýn adýný söyleyerek yineler.
"-Biber, yattý kalktý domates" Oyun böylece devam eder. Þaþýran çocuk yanmýþ olur, oyun dýþý kalýr.
BUM OYUNU
Çocuklar halka biçiminde otururlar. Öðretmen "çocuklar, þimdi Bum oyunu oynayacaðýz. Aliden baþlayarak her çocuk bir sayý söyleyecek" der. Örnek verir. Ali bir diyecek, Ayþe iki, Murat üç, Elif dört, Erol beþ diyecek; altýncý sýrada oturan Aysun da "Bum" diyecek. Aysun'dan sonra yine birden baþlanacak, altýncý çocuk "bum" diyecek gibi bir açýklama yapar ve oyun istenildiði kadar sürdürülür.
Çocuklarýn öðrendikleri her sayýdan sonra "bum" denilerek bu oyun oynanabileceði gibi, daha büyük sýnýflarda sayýlarýn katlarýna gelince de "bum" denilerek oynanabilir. Örneðin ; bir-iki-BUM-dört-beþ-BUM-yedi-sekiz-BUM-on-onbir-BUM gibi.Çocuklar BUM sözcüðünü topluca da söyleyebilir.
AYNA OYUNU
Bir çocuk "ayna" olur. Baþka bir çocuk da karþýsýna geçer, ayna olan çocuðun yaptýðý devinimleri öykünerek aynýsýný yapar. Güldürücü devinimler çocuklarýn daha çok hoþuna gider. Nasýl devinimler yapýlacaðý konusunda çocuk özgür býrakýlmalýdýr. Ýstenirse, bir çocuk ayna olduðunda, tüm çocuklar karþýsýna geçip onun devinimlerini öykünmeyle yaparlar.
ZIP ZILDIR OYUNU
Çocuklar yerlerinde otururlarken öðretmen veya ebe oyunu yönetir. "Zýldýr" denildiðinde çocuklar baþlarýný öne eðerler, "Zýp" denildiðinde yukarý kaldýrýrlar. Yöneten, çocuklarý þaþýrtmak için bir sözcüðü birkaç kez yenileyebilir. Þaþýran çocuk oyundan çýkar.
GÜLME OYUNU
Çocuklar halka olurlar, bir ebe seçilir. Ebe eline bir top alýr, topu havaya atar. Top yere düþünceye kadar bütün çocuklar gülerler. Top yere düþünce bütün çocuklar susarlar. Top havadayken gülmeyen, yada top yere düþünce susmayan çocuk, oyun dýþý kalýr.
Bu oyunda topu yukarý atacak çocuk bulunamazsa, ebenin görevini öðretmen üstlenir.
KÜLAH GÝYME OYUNU
Bir ebe seçilir. Öteki çocuklar kendilerine birer eþ seçerler. Eþler elsele tutuþurlar.
Ebe orta yerde durur, baþýnda bir külah vardýr. Ebe bir çocuða sorar:
Bu külahý kim giyer ?
Bu soruyu sorulan çocuðun eþi yanýtlar:
Giyse, giyse Ayþe giyer, der.
Bu kez Ayþe'nin eþi yanýt verir :
Benim Ayþe'm giymez, Ahmet giyer, der.
Bu kez de Ahmet'in eþi yanýtlar. Oyun böylece sürer.
Çabuk yanýt vermeyen, ya da þaþýran çocuk ve eþi oyundan çýkarlar. En sona kalan çift alkýþlanýr.
KAÇ KABAK OYUNU
Bu oyun, çocuklar kaça kadar saymayý biliyorlarsa o kadar sayýda çocukla oynanýr. Her çocuða bir sayý verilir. Aralarýnda bir ebe seçilir.
Ebe sorar ;
Olsun, olsun, olsun…. Kim olsun ? Beþ kabak olsun…
Sözü beþ numaralý kabak alýr:
Neden beþ kabak olsun ?
Ebe : Ya kaç kabak olsun ?
Beþ numaralý çocuk : Olsun, olsun, olsun da sekiz ( yada istediði bir sayýyý söyler ) kabak olsun.
Sözü bu kez de sekiz numaralý çocuk alýr :
Neden sekiz kabak olsun ?
vb. oyun böylece sürer. Oyun sýrasýnda þaþýran yada geciken çocuk oyun dýþý kalýr.
ASLAN VE MAYMUNLAR
Bir ebe seçilir, bu aslan olur. Öteki çocuklar iki kümeye ayrýlýrlar, bunlar da maymun olurlar. Oyun alanýna birbirinden uzak iki daire çizilir, bunlar da maymun yuvasý olurlar. Çocuklar iki kümeye ayrýlýrlar. Bir küme bir yuvada, öteki küme de öbür yuvada durur. Ortada da aslan ini olur, aslan orada uyur.
Oyun baþlayýnca maymunlar bir yuvadan öbür yuvaya giderken, aslanýn yanýna gelirler ve uyuyan aslaný elleyerek onu uyandýrmaya çalýþýrlar. Aslan uyanýnca kendisine elleyen maymunlardan birini kovalar, yakalamaya çalýþýr. Maymun da kaçýp yuvalardan birine girmeye çalýþýr. Aslanýn bir kez yakalama hakký vardýr. Hiç maymun yakalayamazsa, yeniden aslan olur. Bir maymun yakalarsa, bu kez, yakalanan çocuk aslan olur. Birden çok maymun yakalanýrsa, aralarýnda sayýþma yaparlar, bir aslan seçerler. Oyun yinelenir. Oyun böylece sürer. Oyunun birden çok oynanýþlarýnda, her aslanýn tuttuðu maymunlar sayýlýr. Aslanlar arasýnda en çok maymun tutmuþ olan hangisi ise, o aslan "ormanlar kralý" seçilir, alkýþlanýr
NE YAPALIM?
Sayýþmayla bir ebe seçilir. Çocuklar halka olup, el ele tutuþup dönerlerken aþaðýdaki sözleri söylerler, ebe ortada durmaktadýr.
Ne yapalým, ne yapalým
Siz söyleyin biz yapalým
Haydi þöyle oynayalým…
Ebe yapsýn, biz yapalým… derler.
Ebe bir hayvan öykünmesi yapar. ( kedi, köpek, tavþan vb.) Halkadaki çocuklar da durup, ayný öykünmeyi yaparlar. Oyun bitince, ebe halkaya katýlýr, kendi yerine bir ebe seçer. Oyun baþtan yinelenir.
MISIR PATLATMA
Çocuklar halka olur, çömelirler. Öðretmen ortada þu konuþmayý yapar
Çocuklar, sizinle mýsýr patlatacaðýz. Hepinizin ellerinde birer elek var. Ýçindeki mýsýrlarý önce ateþte ýsýtalým, der.
Çocuklar ateþte mýsýr patlatýyormuþ gibi, kollarýný saða sola sallamaya baþlarlar. Bu sýrada öðretmen :
- Patt.. deyince, bütün çocuklar yerinden sýçrar ve yine eski durumunu alýr. Öðretmenin mýsýr patlatmasýna çocuklar da böylece katýlmýþ olur. Ancak öðretmen "patt" demeden, hiç bir oyuncu mýsýrýný patlatmaz. Böyle yapan olursa, komik cezalarla oyun daha zevkli hale getirilebilir.
ÖT KUÞUM ÖT
Çocuklar arasýndan bir ebe seçilir. Gözleri baðlanýr. Arkadaþlarýndan birisi sessizce yanýna yaklaþýr. Öðretmen ;
Arkadaþýný tanýyabilecek misin ? diye sorar.
Ebe, karþýsýndakinin yüzünü, saçlarýný eliyle yoklar, tanýyamazsa ;
Öt kuþum öt… der.
Arkadaþý da, sesini deðiþtirerek kuþ gibi ötme öykünmesi yapar. Ebe yine tanýyamazsa, baþka bir oyuncu çaðrýlýr, ebe ona da "öt kuþum öt" der. Tanýrsa, ebelikten kurtulur, tanýyamazsa, ebeliði sürer. Tanýnan çocuk ebe olur. Oyun böylece sürer
HOROZ DÖVÜÞÜ
Çocuklar iki kümeye ayrýlýr. Kümeler karþýlýklý iki sýra haline getirilir. Çocuklar, ayak burunlarý üzerinde çömelirler. Ýki ellerinin avuçlarýný, arkadaþlarýnýn yüzü hizasýnda açarlar. Oyun baþladýðýnda, her çocuk, karþýsýndaki çocuðun elleri içine kendi avuçlarýyla vurmaya çalýþýr. Amaç, karþýsýndakinin dengesini bozmak, onu yere oturmaya yada ellerini yere deðdirmeye zorlamaktýr. Bu oyun sýrasýnda, karþýdaki çocuðun omzuna, göðsüne, dizlerine, baþýna vurulmaz, yalnýz avuç içlerine vurulur. Ayaða kalkmadan saða sola sýçranabilir.
Yere oturup düþen, ellerini yere deðdiren, dayanan oyunu yitirmiþ sayýlýr. Yananlar bir kýyýya çekilir. Oyun bitince sayýlýr, hangi kümede yanmýþ çocuk çok olursa, o küme oyunu yitirmiþ olur.
EN GÜZEL HEYKELMüzik eþliðinde çocuklar dans ederler. Müzik durunca herkes deðiþik biçimlerde heykel olurlar. Ebe en güzel heykeli seçer.
KIRMIZILAR SEPETE
Masaya çeþitli renklerde (kýrmýzý renkli olanlar çoðunlukta) oyuncaklar konulur. Önce her çocuðun bir kýrmýzý oyuncak olmasý istenir. Daha sonraki aþamada ellerdeki oyuncaklar halýya býrakýlýr. Ýki grup oluþturulur ve gruplara birer sepet verilir. Kýrmýzý renklileri bu sepetlere koymalarý istenir. En çok kýrmýzý renkli oyuncak toplayan grup, oyunun galibi olur. (Oyun,diðer renklere döndürülebilir.)
BONCUK TOPLAMA“Boncuk Toplama” oyunu için, sýnýftaki çocuklar üçerli gruplara ayrýlýr. Gruptaki çocuklara renkleri kýrmýzý, sarý ve mavi olan birer bardak verilir. Halý üzerine büyükçe bir daire çizilerek, içine kýrmýzý, sarý, mavi boncuklar, karýþýk olarak dökülür. Gruptakiler bardaklarýnýn rengindeki boncuklarý, tek tek hýzla toplayýp, dökmeden gelerek, belirlenen kavanoza boþaltýrlar. Ýlk tamamlayan oyunu kazanýr. Oyun diðer gruplarýn da ayný þekilde oynamasýyla sona erer.
KIRMIZI AVI
Sýnýf üç gruba ayrýlýr. Ortaya içinde bol miktarda kýrmýzý parça olan Legolar dökülür. Müzik eþliðinde en çok kýrmýzý oyuncak toplayan grup oyunun birincisi olur. Legolar sayýlýrken az- çok kavramlarýna dikkat çekilir.
RENK TOMBALASI
Eðitimci sarý, kýrmýzý ve mavi renkteki fon kartonlarýndan parçalar keserek bir torbaya koyar. Her çocuðun önünde de sarý, kýrmýzý ve mavi renklerde mandallar bulunmaktadýr. Eðitimci çocuklara “Bu mandallar kendileriyle ayný renkte olan kartonlarý ýsýrmayý seviyormuþ” der. Eðitimci çocuklarý teker teker yanýna çaðýrarak torbadan bir kart çekmelerini ve bu kartýn rengini söylemelerini ister. Eðer çocuk rengi doðru söyleyebilirse çektiði kartýn renginden olan mandalýna kartý takar. Oyun kartlar bitene kadar devam eder. Kartlar bittikten sonra her çocuk mandalýnýn kaç tane kart tuttuðunu sayarak, sayýsýný sýnýfa söyler.
RENKLERÝN DANSI
Eðitimci çocuk sayýsý kadar ve bir çocuðun üzerinde ayakta durabileceði kadar büyüklükteki kýrmýzý, sarý, mavi, renkli fon kartonlardan daireler yapar ve bu daireleri belli bir düzen içinde yere yayar. Çocuklarýn hoþuna giden bir müziði çalmaya baþlar. Çocuklar müzik baþlayýnca kendi dairelerinin üzerinden iner ve baþka bir dairenin üzerine çýkar. Müzik durunca herkes üzerinde durduðu dairenin rengini söyler. Oyun çocuklarýn ilgilerine göre devam eder. Bir daireden diðer daireye çocuklar; geri geri, yan yan, zýplayarak, tek ayakla, sürünerek, hýzlý, yavaþ þekillerde geçerler.
GÖKKUÞAÐI BOYAMA
Büyük kâðýtlara çizilmiþ ama renklere boyanmamýþ gökkuþaðý çizimleri ve pastel boyalar iki grup için hazýrlanýp, tahtaya asýlýr. Çocuklar iki gruba ayrýlýr. Tahtaya asýlý çizimlerin karþýsýnda derin kolda tekli sýra olarak hazýr bulunurlar. Baþla komutu verilince en öndeki çocuklar koþarak gelirler ve gökkuþaðýnýn bir bölümünü doðru renkte boyar ve geri döner. Döner dönmez ikinci çocuk gider ve boyanmayan baþka bir bölümü boyar. Gökkuþaðýný önce tamamlayan grup alkýþlanýr.
KARTAL VE GÜVERCÝNLER
Bir ebe seçilir, bu kartal olur. Öteki çocuklar iki kümeye ayrýlýrlar; bunlar da güvercin olur. Oyun alanýna iki yuvarlak çizilir. Bunlar arasýnda 4-6 metre mesafe bulunur. Bu yuvarlaklar güvercin yuvasý olur. Ýki küme güvercinden bir küme bir yuvada, öteki küme de öteki yuvada durur. Kartal ortada bekler.
Oyun kartalýn iþaretiyle baþlar. Güvercinler yuvadan yuvaya geçerek yer deðiþtirirler. ( bu geçiþ, güvercin uçuþuna öykünülerek yapýlýr.) Güvercinler yer deðiþtirirlerken kartal da onlarý kapmaya çalýþýr. Kartalýn elini dokunduðu çocuk kartala yakalanmýþ olur, oyundan çýkar. Oyun yeni bir ebe seçilerek yinelenir. Kartallardan hangisi daha çok güvercin yakalamýþsa, o birinci olur; alkýþlanýr.
KISKANÇ TAVUKLAR
Oyuncular iki kümeye ayrýlýr, karþýlýklý dururlar. Her küme 7-8 kiþiyi geçmemelidir. Bunlar birbirinin belinden sýkýca kavrarlar. Kümelerin önünde bulunanlara "anaç tavuk", arkadakilere de "civcivler" denir. Oyunda amaç, önde bulunan anaç tavuklar, kümenin arkasýnda duran civcivlerini kaptýrmayacak, fakat karþý kümenin arkasýndaki civcivi yakalamaya çalýþacaktýr. Bu sýrada bellerinden birbirini tutan çocuklar koparlarsa, o küme oyunu kaybetmiþ sayýlacaktýr.
ESÝR ALMA VE VERME :
Oyuncular karþýlýklý iki sýra olur. Aralarýnda 7-8 metre mesafe vardýr. Her sýra saðdan numara sayar. A sýranýn bir numarasý karþýya gider. O sýranýn önünden geçerken bir kiþinin herhangi bir yerine dokunur ve yakalanmadan kendi sýrasýna doðru kaçar. Kendisine dokunulan oyuncu bunu öbür sýranýn hizasýna kadar kovalamaya baþlar. Eðer oyuncuyu yakalarsa, yakalanan oyuncu B sýrasýna esir olarak gider, o sýranýn en sonuna eklenir. Dokunulmadan kaçarsa B sýrasýndaki kovalayan oyuncu esir olur ve A sýrasýnýn en sonuna eklenir. Belli bir süre sonra hangi sýra daha fazla ise o taraf oyunu kazanýr.
TAVÞAN KOÞ :Çocuklar, tavþanlar ve tilkiler olmak üzere iki gruba ayrýlýrlar. Tavþan grubunun baþýna bir "Anne Tavþan" seçilir. Tilkilerin kenarda bir evi olur ve bu civarda tilkiler saklanýr. Anne tavþan çocuklarýný geziye çýkarýr ve tilkilerin evine doðru ilerler. Anne tavþan tilkilerin evine iyice yaklaþtýðý ve onlarýn farkýna vardýðý zaman ; "Koþ Tavþan, Koþ ! " diye baðýrýr. Tavþanlar da evlerine doðru koþmaya baþlarlar. Yakalananlar tilki olur. Oyun bir kaç defa böyle devam eder.
HENDEK ATLAMA:
Birbirine paralel olmayan iki çizgi çizilir. Bir ucun açýklýðý 50 cm, diðerinin ise 2 metre kadardýr. Öðrenciler tek sýralý derin kolda dizilir. Çocuklar önce dar yerden atlamaya baþlarlar. Atlayanlar sona kadar devam ederler. Atlayamayanlar yeniden kendilerini denerler.
ÝTFAÝYECÝ :
Birbirlerinden 15 metre uzaklýkta paralel iki çizgi çizilir. Bütün öðrenciler çizginin biri üzerinde, yüzleri diðer çizgiye dönük olmak üzere yer alýrlar. Karþý çizginin biraz gerisinde "Ýtfaiyeci" bulunur. Öðrencilerin hepsine 1'den 4'e kadar numara verilmiþtir. Örneðin Ýtfaiyeci ; "Yangýn ! Yangýn ! 1 numaralý istasyon " diye baðýrýr. Bir numaralar karþý çizgiye kadar koþup geri dönerler. Diðer gruplar da bu þekilde çaðýrýlýr. Bazen itfaiyeci ; " 1 numaralý istasyon " diye baðýrýr. Bir numaralar karþý çizgiye kadar koþup geri dönerler. Diðer gruplar da bu þekilde çaðýrýlýr. Bazen itfaiyeci ; " Yangýn ! Yangýn ! Alarm var !" diye baðýrýr. O zaman bütün öðrenciler karþýya kadar koþup geriye dönerler.
HAYVANAT BAHÇESÝ Bütün öðrenciler eþit olarak iki gruba ayrýlýrlar. Aralarýnda 4–5 metre mesafe olacak þekilde karþýlýklý iki paralel çizginin üzerinde, yüzleri birbirlerine dönük olarak dizilirler. Bir grup kendilerine ( kendi aralarýnda seçerek ) bir hayvan ismi alýr. Diðer gruba doðru yaklaþýrlar. Ýki -üç adým kala ismini aldýklarý hayvanýn taklidini yapmaya baþlarlar. Karþý taraftan herhangi bir oyuncu bunun hangi hayvan olduðunu tahmin ederse, hayvan ismi alan grup kendi çizgilerini geçinceye kadar kaçar, hayvanýn ismini bilen grup kovalar. Yakalananlar, yakalayan gruba geçer. Oyun sýra ile devam ettirilir.
KÖPEKLER VE TOP
Bütün çocuklar gruplaþýr, birer köpek ismi alýrlar. Örneðin; Finolar, Buldoklar, Çobanlar, Av köpekleri vb. hepsi bir çizgi üzerinde sýralanarak tek sýralý safta toplanýrlar. Bir çocuk bir voleybol topu alýr, bir grup köpeðin ismini çaðýrarak topu ileriye doðru yuvarlar. O ismi alan köpekler, topun arkasýndan tutmak için koþarlar. Kim önce topu yakalarsa, o atýcý olur ve oyun böylece devam eder.
TOP OYUNU:
Çocuklar, sayýsý kadar gruba ayrýlýrlar. Her gruba bir top verilir. ( þimdi bir grubun nasýl oynayacaðýný izleyelim ) Her grupta 7 kiþi olduðunu kabul edelim. 6 kiþi bir çizgi üzerine dizilir ve 7 numaralý öðrenci bunlarýn 4–5 adým ilerisinde onlarla yüz yüze gelecek þekilde yerini alýr. 7 numaralý oyuncuda top vardýr. Bu topu sýrasýyla 1.2.3.4 diye sayarak en baþtaki oyuncuya atar. O da tekrar 7 numaralý oyuncuya atar. Bu atýp tutma sýrasýnda topu oyuncu tutamazsa en arkaya geçer, sýradaki oyuncu onun yerine geçer.
Not : Bu mesafe yakýn görülürse uzatýlabilir.
HOPLA MÝDÝLLÝ Bütün çocuklar bir çizgi üzerinde sýralanýr. Ýçlerinden birisi Midilli olur. Midilli iki ayaðý ile hoplaya hoplaya bir kaç adým ileri giderken, diðerleri de onu taklit ederek takip ederler. Birden bire Midilli "Dur" der ve gerideki çizgiye kadar arkadaþlarýný kovalayarak onlarý vurmaya çalýþýr. Yakalananlar, Midilli'nin yardýmcýsý olur ve bir dahaki seferde onlarda arkadaþlarýný vurmaya çalýþýr. En son kalan oyuncu bir dahaki oyun için Midilli olur.
BAHÇE YARIÞI
Baþta bir lider olmak üzere bütün oyuncular bir çizgi üzerinde toplanýrlar. Liderde bir top vardýr. Diðer çocuklar gruba yaklaþtýrýlýp 3–4 sebze ismi verilir. ( Biber, lahana, domates, havuç ) Lider topu sahaya doðru yuvarlarken ismi konmuþ sebzelerden birini çaðýrýr. Bu isimdeki sebzeler topu yakalamak üzere koþarlar. Kim önce topu yakalarsa liderle yer deðiþtirir. Diðerleri ilk yerlerine gelir, lider yeniden oyunu tekrarlatýr.ÇEKMECE OYUNU
Sýnýf iki gruba ayrýlýr. Gruplar derin kolda tek sýra olup karþý karþýya dururlar. Herkes önündeki arkadaþýnýn beline sarýlýr. Grup baþlarýnýn arasýnda bir sýnýr çizgisi vardýr ve birbirini çeken iki gruptan hangi taraftaki çocuk çizgiyi aþýp diðer grubun alanýna geçerse o gruba dâhil olur.
TAVÞANLAR VE TÝLKÝLER
Sýnýf þekildeki gibi çizgiyle ikiye bölünür. Mavi kýsýmlar tilkilerin, pembe kýsýmlar tavþanlarýn alanýdýr. Tavþanlardan ya da tilkilerden biri karþý kesime geçerse ev sahipleri onu yakalayacaktýr. Amaç, karþý kesime yakalanmadan yasak bölgelerdeki yavrularý kurtarmaktýr.
KEDÝ ATLAMA OYUNU
Bahçede ya da salonda, birbirine koþut iki çizgi çizilir. Çocuklara bunun "dere" olduðu söylenir. "Siz de kedi olacaksýnýz, bu dereden atlayacaksýnýz." denir. Çocuklar iki kümeye ayrýlýrlar: birinci kümeye "Kara kediler", ikincisine de "Tekir kediler" denir. Önce kara kediler, birer birer, dereyi atlayarak geçmeye çalýþýrlar. Atlayan kedinin ayaðý, her iki taraftaki çizgilere basmamalýdýr. Bir ya da iki ayaðý çizgiye basan kedi yanar. Sonra tekir kediler de ayný kurallarla dereden atlamaya çalýþýrlar Hangi kedi kümesinden daha az kiþi yanarsa, oyunu o kedi kümesi kazanmýþ olur. Bu oyunun oynanmasý sýrasýnda öðretmen, dere çizgilerinin arasýndaki açýklýðý, çocuklarýn yaþ durumlarýna ve yeteneklerine göre saptar. Çizgileri ona göre çizer. Ayrýca, dereden atlama devinimi, önce ayaklar serbest olarak yaptýrýlýr, sonra da iki ayak birleþtirilerek yaptýrýlýr. Ýki dere çizgisinin birbirine yakýnlýk ölçüsü, ayaklarýn bu durumu da göz önünde tutularak belirlenir. Oyunda yitiren kediler, kazanan kedileri alkýþlar
Kim GüçlüAlanýn ortasýna bir düz çizgi çizilir. Her çocuk bir eþ seçer. Eþlerden biri çizginin bir yanýnda durur. Her çocuk sað ayaðýný çizgiye koyar, iki çocuðun sað ayaklarýnýn burunlarý birbiriyle karþýlýklý durmuþ olur; sol ayaklar geride tutulur. Çocuklar, karþýlýklý olarak el ele tutar, birbirlerini kendi taraflarýna çekmeye çalýþýrlar. Çekilen, yani çizgiyi geçen çocuk, oyunu yitirmiþ sayýlýr, oyun istenildiði kadar yinelenebilir.
Bu oyun, bir çizgi üzerinde çekiþmeli yapýldýðý gibi, çizgi olmaksýzýn, iki çocuðun bir eksen çevresinde dönerek çekiþmesi biçiminde de yapýlabilir.
Ýmdat YarýþýAlana uzun ve düz bir çizgi çizilir. Çizginin 8-10 metre karþýsýnda ve çizgiye eþit uzaklýkta, birbirine bitiþik iki kale yapýlýr.
Çocuklar iki eþit kümeye ayrýlýr. Her küme kendine bir ad takar; kendi içinden, sayýþarak bir kaptan seçer.
Çocuklarýn tümü, çizgiye sað ayaklarýný basarak, koþmaya hazýr biçimde ve yan yana dururlar. Ýki küme arasýnda bir metre kadar açýklýk býrakýlýr.
Her kaptan, kendi kümesinin karþýsýndaki kale içinde durur.
Öðretmenin yada bir çocuðun "baþla" komutuyla oyun baþlar. Her kaptan koþarak kendi kümesine gider, sýranýn baþýndaki çocuðun elinden tutar; birlikte kaleye doðru koþarlar. Kaleye gelince, kaptan kalede kalýr, onunla birlikte gelen çocuk kaptan olur. Yeni kaptan da önceki gibi, geri döner, yine sýranýn baþýndaki bir çocuðun elinden tutar, birlikte koþarak kaleye gelirler. Bu kez yeni gelen çocuk kaptan olur. Oyun, kesintisiz olarak, kümedeki çocuklarýn tümü kaleye getirilinceye kadar böylece sürer.
Hangi küme kaleye önce gelirse, o küme oyunu kazanmýþ olur. Oyun süresince, kümedeki çocuklar kaptanlarýna "imdat, imdat" diye baðrýþýrlar.
KÖPRÜ NÖBETÇÝSÝOyun alanýna bir dikdörtgen çizilir. Bu köprü olur. Çocuklar sayýþarak dört tane nöbetçi seçerler. Nöbetçilerin her biri köprünün ( dikdörtgenin ) bir köþesinde durur. Görevleri, köprüden kimseyi geçirmemektir. Öteki çocuklar, köprünün (dikdörtgenin ) uzun kenarlarýndan birinin dýþýnda dururlar. Yapacaklarý iþ, karþýdan karþýya köprüyü enlemesine geçmektir. Geçmek için köprüye giren çocuðu nöbetçiler kovalar; ona elle dokunmaya çalýþýrlar. Dokunulan çocuk vurulmuþ olur. Vurulan yanar ve o da ötekiler gibi nöbetçi olur. Oyun böylece sürer. Vurulmadan karþýya geçen çocuk oyunu kazanmýþ sayýlýr ve alkýþlanýr.
SIÇRAMA YARIÞIOyun alanýnda, duvara paralel bir çizgi çizilir.( duvarla çizgi arasý yaklaþýk 15-20 adým olabilir.)
Çocuklar, duvarýn dibinde yan yana sýralanýrlar; ayaklarýný topuklarýnda bitiþtirir ve ayak burunlarýný açýk olarak tutar, beklerler.
Öðretmen düdük çalýnca ( yada "baþla" diyerek baþlama komutu verince " çocuklar topuklarý üzerinde sýçraya sýçraya gitmeye baþlarlar. Topuklar üzerinde sýçrayarak kim çizgiye önce varýrsa, yarýþý o kazanmýþ olur,alkýþlanýr. Topuklarýnýn bitiþikliði bozulan yada kural dýþý baþka devinimler yapan, yanmýþ olur, oyun dýþý kalýr. Yarýþ, istenildiði kadar yinelenebilir.
BALIK TUTMA
Bahçeye, oyun alaný olarak, iki metrekarelik bir dikdörtgen çizilir. Buna "balýk aðý" denilir. Sayýþma yapýlýr, bir ebe seçilir. Ebe "balýkçý" olur; balýk aðýnýn bir köþesinde bekler. Öteki çocuklar "balýk" olurlar ve að çevresinde dolaþýrlar. Diledikleri zaman balýk aðýna ( yakalanmamaya çalýþarak ) girip çýkarlar. Balýkçý ise, aða giren balýklarý yakalamaya çalýþýr. Aðýn içine olabildiðince çok sayýda balýðýn girdiði bir aný kollar. Dilediði zaman "dur" yada "yakaladým" diye baðýrýr. Balýkçý baðýrýnca, að içinde bulunan bütün balýklar olduklarý yerde kalýrlar. Balýklar yakalanmýþ olur.
Balýkçý, balýklarý sayar, arkadaþlarýna sayýsýný söyler, ebelikten kurtulur. Yakalanan balýklar, aralarýnda sayýþarak yeni bir ebe seçerler. Yeni ebe balýkçý olur. Oyun böylece sürer. Oyun sonunda, en çok balýk tutmuþ olan çocuða "reis" adý takýlýr ve o çocuk alkýþlanýr.
KÜMES OYUNU
Çocuklarýn sayýsý kadar yuvarlak çizilir. Bunlar kümes olur. Her yuvarlak, bir çocuðun iki ayaðýný alacak geniþlikte olur. Öðretmen, her çocuða bir kümes hayvaný adý verir. Tavuk, kaz, ördek, hindi, vb. Çocuk sayýsý çok olduðu için her hayvandan 5-6 çocuk olabilir.
Oyun baþlayýnca, her kümes hayvaný kendi kümesinde durur. Öðretmen, onlara adlarýný söyleyerek seslenince, kümeslerinden çýkarlar, ya serbestçe gezinirler, yada öðretmeni izleyerek gezinirler. Bu sýrada da öykünme yaparlar. (tavuk gibi, ördek gibi yürürler.)
Örneðin : Öðretmen, "tavuklar" diye seslenince, tavuklar çýkar, gezinirler. "Ördekler" diye seslenince, ördekler çýkar gezinirler, vb. Gezintinin bir yerinde öðretmen ; "kurt geliyor kaçýn" diye baðýrýr. Çocuklar kaçýþýrlar, kümeslere girerler. Her çocuk bir kümese girecektir. Kimsenin belirli bir kümesi olmaz. Herkes en yakýn kümese girer. Bir kümese iki çocuk giremez.
Çocuklarýn kurttan kaçtýðý sýrada, öðretmen de bir kümese girer, bir çocuk açýkta kalýr. Açýkta kalan çocuk, oyun yinelenirken, öðretmenin yerine geçer, oyunu yönetir. Sonra o bir kümese girer, bir çocuk açýkta kalýr, bu kez de o çocuk oyunu yönetir. Oyun böylece sürer.
SEKEREK YER KAPMACASayýþarak bir ebe seçilir. Çocuklar geniþ bir halka oluþturacak biçimde dururlar. Her çocuðun ayaklarý çevresine bir halka çizilir. Ebe ortada durur. Halkada bulunan çocuklar, birbirleriyle iþaretleþerek yer deðiþtirirler. Yer deðiþtirmek için gidiþler tek ayakla ve seke seke yapýlýr. Ebe de en ortada, çizilmiþ olan kendi yuvarlaðý içindedir. Ýki çocuk yer deðiþtirmek için seke seke giderlerken, ebe de onlardan birinin yerini kapmak için seke seke boþ daireye doðru gider. Kimin yeri kapýlýrsa o ebe olur, ebe kurtulur. Oyun böylece sürer.
AÐAÇLARDAKÝ SÝNCAPLAR
Bütün çocuklar 7–8 kiþilik gruplara ayrýlýrlar. Her grup el ele tutarak bir daire yapar. Bir kiþi ortada bulunur. Birisi de ebe olarak dýþarýdadýr. Daireyi oluþturan çocuklar bir aðacý temsil eder. Dairenin ortasýndaki öðrenciler sincaplardýr. Ebe olan öðrenci de sincaptýr. Öðretmenin düdüðü ile sincaplar, kendi dairesinden çýkar ve baþka daireye giderler. Bu sýrada ebe olan sincap da kendisine bir aðaç bulur. Dýþarýda kalan ebe sincap olur. ( Öðretmen bütün çocuklara sincap olma olanaðý vermelidir.)
ÇÖMELÝK EL SENDE
Öðrenciler bahçeye daðýlýrlar. Bir kiþi ebe olur. Öðretmen düdük çalýnca ebe hariç diðer çocuklar leylek gibi tek ayaklarý üzerinde dururlar. Ebe dokunmak üzere leyleklere yaklaþýr. Leylekler bir ayakla sekerek kaçarlar. Kime dokunursa o çömelir. En son kalan leylek, ebe olur.
ÜÇ AYI
Oyunculardan biri çocuk ayý, diðeri anne ayý, öteki baba ayý olur. Bahçenin bir köþesine gider, sýrtlarýný arkadaþlarýna dönerler. Diðerleri bahçenin baþka bir ucundan baþlayarak ayýlara yaklaþýrlar. Ýçlerinden bir sorar ;
Evde kim var ?
Çocuk ayý.
Baþka biri sorar ;
Evde kim var ?
Anne ayý.
Ve baþka biri sorar ;
Baþka kimse yok mu ?
Baba ayý var.
Bunun üzerine üç ayý arkadaþlarýný kovalamaya, diðerleri de kaçmaya baþlar. Yakalanan öðrenci olduðu yere oturur. Son üç kiþi kalana kadar oyuna devam edilir. Sonraki oyunun ayýlarý bunlar olurlar.
KOYUNLAR VE KÖPEKLER :
Öðretmen bütün kahverengi ayakkabýlýlar koyundur der. Diðerleri de köpek olurlar. Bundan sonra öðretmen ; "Kaçýn koyunlar" der ve koyunlar kaçmaya baþlar. Bir kaç saniye sonra köpeklere " Yakalayýn koyunlarý " denilir. Köpekler koyunlarýn arkasýndan gider ve onlarý yakalayýp geri gelirler.
LÝDERÝ ÝZLE :
Bütün çocuklar eþit sayýlarda 7-8 gruba ayrýlýr. Bir grup 7 kiþiden fazla olmamalýdýr. Her grup derin kolda toplanýr. 1 numaradakiler grubun lideridir. Öðretmenin iþaretiyle oyun baþlar. Lider çeþitli yürüyüþ ve hareketler yapar, diðerleri onu takip ederler. 3-5 hareketten sonra öðretmen yine düdük çalar ve lider deðiþsin der. Bu komutla 1 numaradaki lider en arkaya geçer ve 7 numaralý oyuncu olur. 1.numaradakiler liderdir. ( Yani önde olan lider olur.) Öðretmen her çocuða bir lider olma þansýný tanýmalýdýr.
ÝHTÝYAR SÝHÝRBAZ:
Bir çocuk "Ýhtiyar Sihirbaz" olarak seçilir. Diðerleri bir kaç adým mesafeden onu izlerler. Çocuklar sihirbazla alay ederler ; "Ýhtiyar sihirbaz, sihrini kaybetti !" , "sözde zengindi ama yerden 5 kuruþu bile alýyor !" derler. Sihirbaz kýzar ve döner ; "Sizler kimin çocuklarýsýnýz ?" diye sorar Çocuklar ; "Bakkalýn Çocuklarýyýz" , "kimsenin çocuklarý deðiliz" , " Bekçinin çocuklarýyýz " gibi deðiþik þeyler söylerler.
En sonunda birisi ; " Senin " der.
Sihirbaz kýzar ve onlarý kovalamaya baþlar. Kime elini deðdirirse o çocuk sihirbaz olur, diðerlerini tutmak için o da sihirbaza yardým eder.
SIKI SIKI SARILALIM :
Bütün öðrenciler daðýnýk olarak bahçede dolaþmaya baþlarlar. Bir yandan da öðretmenin vereceði komutu izlerler. Öðretmen düdüðü çalar ve ayný anda kollarýndan birini havaya kaldýrarak parmaklarýyla herhangi bir sayý gösterir. ( 1,2,3,4 veya 5 ) Düdük sesini duyan öðrenciler öðretmenin hangi sayýyý gösterdiðine bakarak bu sayýyý tamamlamak üzere arkadaþlarýna sýký sýký sarýlýr. Bir süre sonra öðretmen oluþan gruplarý kontrol eder, sayýyý tamamlayamayan veya tek kalan öðrencileri eler ve oyuna devam edilir. (1 sayýsý iþaret edildiðinde öðrenciler tek baþlarýna hazýr olda beklerler.)
YERDEN YÜKSEK
Bir kiþi ebe olur. Ebe, yerle ayný seviyede bulunan birini ebeleyebilir ancak yerden yüksekte olanlarý ebeleyemez
MOR MENEKÞE
sýnýf iki gruba ayrýlýr ve aralarýnda 4-5 metre mesafe olacak þekilde karþýlýklý geniþ kolda sýra olurlar. Elele tutuþurlar. Gruplardan biri karþý gruba “Mor menekþe, menekþe. Bizden size kim düþe?” diye seslenir. Karþý grup birinin adýný söyler. Adý söylenen çocuk, koþarak karþýya gider ve elele tutuþmuþ çocuklardan bir ikilinin baðýný çözmeye çalýþýr. Baþarýrsa o ikiliden birini kendi grubuna götürür. Baþaramazsa kendisi o gruba geçer. Bir grupta tek çocuk kalana kadar oyun sürer.
BEYAZ KELEBEK OYUNU
kýz erkek yarým ay oluyorlar .
önce kýzlar sözleri söyleyerek dans ediyor. sonra erkekler.
benim adým beyaz kelebek > daðýlýp oynuyorlar
eðleniriz biz dans ederek > iki kiþi kolkola girip dönüyor
daldan dala hoplayarak < hopluyorlar
papatyalar toplayarak> eðilip toplama hareketi yapýyorlar
rumba rumba þak þak þak >eþinin önüne gidip bel kývýrýyolar
seni seçtim seni seçtim. > eþini seçiykýz erkek yarým ay oluyorlar .
Ýsmail MART bunu beðendi.
ismrt isimli Üye þimdilik offline konumundadýr  
Alýntý ile Cevapla
Yeni Konu aç   Cevapla

Etiketler
6 yas oyun ornekleri, 6 yaş etkinlik, 6 yaş etkinlikleri, anaokulu, anaokulu oyunları, etkinlik, okul öncesi oyunları, oyun oyna, oyunlar

Seçenekler Arama
Stil


Benzer Konular
Konu Konuyu Baþlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hem oyun hem deney:) Seherin DOÐA ETKÝNLÝKLERÝ 1 12-20-2016 09:28 AM
Kurbaða,Oyun Parký,Kýz öykümm ARTIK MATERYAL ETKÝNLÝKLERÝ 4 03-23-2012 02:47 PM
2 farkli oyun Yasemin ORDU HAREKETLÝ OYUN ETKÝNLÝKLERÝ 0 10-31-2011 06:05 AM
Çocuk ve oyun sunumu Esra ÞEN ANNE BABA ETKÝNLÝKLERÝ 3 03-19-2011 01:20 PM
Oyun arkadasý Esra ÞEN PARMAK OYUNLARI ETKÝNLÝKLERÝ 0 02-26-2010 02:00 PM