Özel gereksinimli olduðu belirlenen her öðrenci için Bireyselleþtirilmiþ Eðitim Programý(BEP) hazýrlanýr. Bu amaçla öðrenci ayrýntýlý deðerlendirmeye alýnýr. Ayrýntýlý deðerlendirme sonucunda belirlenen performans düzeyi ve eðitsel gereksinimleri doðrultusunda yýlda bir kez BEP hazýrlanarak yýl içerisinde BEP ekibinin uygun gördüðü aralýklarla deðerlendirme yapýlýr. Özel gereksinimli her öðrenci için hazýrlanmasý gerekli ve yasal olarak zorunlu bireyselleþtirilmiþ eðitim programlarýnýn temel amacý,bu öðrencilere en üst düzeyde yararlanabilecekleri eðitim fýrsatlarý sunmaktýr.
KÝMLERÝN BEP’E ÝHTÝYACI VARDIR?
Ayný yaþ grubundaki çocuklara saðlanan eðitim olanaklarýndan yararlanmasýný engelleyen özel eðitim gereksinimi olan bireylerin,
Engeli ya da yetersizliði,eðitimsel performansýný olumsuz olarak etkileyen bireylerin,
Gereksinimlerinin karþýlanmasý için özel düzenlenmiþ destek eðitime gereksinim duyulan bireylerin eðitim programýna ihtiyacý var demektir.
BEP’ÝN YARARLARI
Çocuðun yapabilecekleri betimlenir.
Çocuða uygun eðitim hizmetleri sunulur.
Çocuðun engelinden kaynaklanan farklý gereksinimleri belirlenir.
Çocuðun kendi öðrenmesi ile ilgili daha fazla sorumluluk almasýna yardýmcý olunur.
Çocuðun öðrenmesi izlenir.
Çocuðun ilerlemeleri kayda alýnýr.
Çocuðun ailesi ile diðer birim üyelerinin iliþkilerine katkýda bulunur.
Çocuðun eðitiminde karþýlaþabilecek sorunlar ve çözümler alýnacak kararlar hakkýnda aile ve okul personeline eþit söz hakký saðlar.
BEP GELÝÞTÝRME BÝRÝMÝ
Kurum müdürü veya görevlendireceði müdür yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda,gezerek özel eðitim görevi verilen öðretmen,aile,özel eðitim gerektiren öðrenci,rehber öðretmen-psikolojik danýþman,eðitim programlarý hazýrlamakla görevli öðretmen,özel eðitim gerektiren öðrencinin sýnýf öðretmeni veya hazýrlanan programýn içeriðine uygun branþ öðretmeni,gerektiðinde izleme tanýlama ve deðerlendirme ekibinden görevli bir kiþiden oluþur.
Baþkan,aile,özel eðitim gerektiren bireyin kendisi,özel eðitim gerektiren öðrencinin sýnýf öðretmeni veya hazýrlanan programýn içeriðine uygun branþ öðretmeni,rehber öðretmen-psikolojik danýþman BEP geliþtirme biriminin çekirdek üyeleridir.
Ayrýca,gerek duyulduðunda týbbi personel,fizyoterapist,konuþma terapisti,odyolog vb. farklý disiplinlerden uzmanlarda BEP toplantýlarýna davet edilebilirler.
Bireyselleþtirilmiþ Eðitim Planý Nasýl Hazýrlanýr? BEP Nasýl Hazýrlanýr? dokümanlarýný aþaðýdaki linkten indirebilirsiniz.